Lunch i övriga restauranger

Ifall det inte finns en lunchrestaurang i närheten, måste man nöja sig med antingen en matsäck eller någon annan restaurang i närheten. Med dessa tips kan du bygga upp en hälsosam måltid i en a la carte-restaurang eller på ett övrigt lunchställe.

Du kan inverka på lunchens hälsosamhet och storlek genom att

  • beställa matportionen med en rejäl tilläggssallad
  • välja fisk eller kyckling
  • Undvika stora biffmåltider, pastarätter, risotto, men å andra sidan också undvika för lätta och ensidiga sallader och soppor som enda lunchmåltid.

Under tiden man väntar på att maten förbereds hämtas oftast ljust bröd till bordet. Ett tips är att inte äta så mycket av det ljusa brödet, utan hellre ta en ordentlig förrättssallad från råkostbordet. Förrättssallad är ett utmärkt sätt att lägga till grönsaker under dagen, och balanserar också ut blodsockerförhöjningen efter lunchen.

Fast man ofta äter för stora portioner i en lunchrestaurang, är de ofta ett bättre alternativ än t.ex. a la carte-restauranger. De flesta lunchrestauranger har bra salladsbord, och bland måltidsalternativen kan du ofta välja ett hälsosammare alternativ. Ansvaret för hur måltiden i sista hand är uppbyggd är ändå hos kunden.

Läs mer:  Laatikainen R., Rannikko H. Toimistotyöläisen ruokapäivä, Talentum 2015.