Nokkosta ja voikukkaa

Puutarha- ja palstahommat ovat kiireisimmillään, ja luonnosta löytyy jo vaikka mitä herkullisia aineksia ruoanlaittoon ja leivontaan. Olen syönyt päivittäin vuohenputkisalaattia, paistanut nokkosvohveleita ja valmistanut hauki-nokkospihvejä. Palstalta kaivoin ylös ison kasan voikukkia ja ajattelin samalla kokeilla, miltä kahvinkorvike voikukan juurista keitettynä maistuu. Ei muuten ollenkaan hassummalta!

Nokkonen on minusta aivan mahtavan monipuolinen kasvi ruoanlaitossa ja leivonnassa. Mikä parasta, nokkosessa on rutkasti rautaa ja vitamiineja, etenkin C-vitamiinia. Sitä on helppo lisätä kastikkeisiin, piirakoihin, leipiin, juomiin, pyöryköihin ja pihveihin, mutta minun mielestäni se sopii myös oikein hyvin makeisiin leivonnaisiin. Leipomani nokkosmuffinit olivat herkullisia ja meheviä, ja voisin hyvin lisätä nokkosta vaikka kakkutaikinaan. Kokeile lisätä nokkosia vaikkapa näihin Sydänmerkki-resepteistä löytyviin raparperi-mansikkamuffineihin. Kuivatun nokkosen käyttö on vaivattominta, mutta myös tuoreet nokkoset on ihan helppo lisätä taikinaan. Kerää muutama desi nokkosen nuoria lehtiä. Huuhtele lehdet ja kiehauta niitä runsaassa vedessä muutama minuutti. Valuta vesi pois, hienonna nokkoset veitsellä mahdollisimman pieneksi silpuksi ja lisää taikinaan.

Voikukanjuurijuoman valmistus onkin hieman suuritöisempää, mutta valmistelun jälkeen kuivatuista ja paahdetuista juurista saa nopeasti keitettyä kupposen kahvinkorviketta.

Kerää mahdollisimman isoja juuria aikaisin keväällä ennen kukintaa. Pese juuret ja kuivaa ne kasvikuivurissa, uunissa matalassa lämpötilassa tai jätä ne kuivumaan kotiin johonkin lämpimään paikkaan muutamaksi päiväksi. Kuivatut juuret paahdetaan uunissa tai pannulla varovasti sekoitelleen, kunnes ne ovat tummuneet sopivan paahtuneiksi. Säilytä paahdettuja juurenpaloja valolta ja ilmalta suojattuna.

Laita pari ruokalusikallista kuivattuja ja paahdettuja voikukanjuuria kattilaan ja lisää 2-3 dl vettä. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia. Kaada juoma mukiin siivilän läpi ja nauti juoma sellaisenaan tai esimerkiksi maidon tai kasvimaidon kanssa. Itse lisäsin isoon kupilliseen mantelijuomaa ja pari tippaa vaniljauutetta. Herkullista!

Voikukanjuurella sanotaan olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Erityisesti sitä on käytetty rohdoksena edistämään ruoansulatusta ja ehkäisemään tulehdusta. Voikukanjuurta ei suositella käytettäväksi raskaana tai imettäessä, tai jos kärsii matalasta verenpaineesta tai sappi- tai munuaisvaivoista.


Kommentoi