5 matalan kynnyksen vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

Tuotettu, mutkien kautta kauppaan ja kotiin kuljetettu ja kotona hävikkiin joutuva ruoka on kaikkein kalleinta ruokaa. Vähän kuin heittelisi seteleitä ilmaan myrskytuulessa. Nyt vietetään Hävikkiviikkoa, jonka aikana pohditaan, mitä arjessa, muulloinkin kuin Hävikkiviikolla, voisi tehdä hitusen paremmin, että oma hävikki pienenisi.

Hävikin vähentäminen on teoriassa tosi helppoa: suunnittele, toteuta ja syö. Aivan. Kunpa maailma olisikin aina noin yksinkertainen. Jos suunnittelisi aina viikon ruokalistat etukäteen, ostaisi aina vain ruokalistojen pohjalta laaditussa kauppalistassa olevat tuotteet ja söisi kaiken valmistamansa ruoan, olisi aika moni hävikkikuoppa jo ylitetty.

Myönnän: aina pysty likimainkaan aina moiseen suunnitelmallisuuteen.

Siksi kokosin yhteen viisi matalan kynnyksen vinkkiä, jotka on helppo ujuttaa arkeen, tai joilla hävikkiuhan alla olevat tuotteet saadaan taiottua herkuksi.

  1. OSTA IRTONA. Jos tarvitset vain pari porkkanaa, yhden pihvin tai kourallisen erikoisempia pähkinöitä, valitse irtomyynti ison paketin tai pussin sijaan. Tähän kohtaan liittyen kurkkaa myös kohta 5.
  2. PAAHDA MENEMÄÄN! Paahtamalla pelastuvat monet kasvikset. Nahistuneet porkkanat ja muut juurekset heräävät uuteen eloon, kun ne lohkoo ja paahtaa uunissa. Voit paahtaa myös tomaatteja, munakoisoa, kesäkurpitsaa, kaalia tai vaikka retiisejä. Juustonkannikat voi raastaa paahtuvien
  3. SURAUTA SOOSIKSI! Erityisesti yrtit, myös parhaat päivänsä nähneet puskat, pinaattipussin pohjalle jääneet lehdet tai vaikka ne paahdetut kasvikset maistuvat taivaalliselta kastikkeina. Tärkeää on säätää hapokkuuden, suolan ja sokerin tasapaino kohdalleen. Oletko muuten jo testannut tätä mainiota kesäkurpitsatahnaa? Se on mainio esimerkki kohdista 2 ja 3.
  4. PAKASTA & MERKKAA. Leivät, pullat, välipalan tai lounaan kokoiset ruoantähteet tai vaikka syömättä jäänyt kupillinen keitettyä riisiä on helppo pakastaa. Nyt tulee se kaikkein tärkein vinkki: merkitse kaikki purkit ja pussit, jotka laitat pakastimeen. Luulet muistavasi mitä siinä vähän rikkinäisessä sinikantisessa rasiassa on. Et muista.
  5. TUNNE KUOPPASI. Mieti, mitkä ruoat tai raaka-aineet sinulle ovat suurimpia kompastuskiviä hävikin vähentämisessä. Jääkö vihanneslaatikon pohjalle aina porkkanoita tai puolikkaita kurkkuja vai kuivuuko leipä pöydälle? Älä tavoittele kuuta taivaalta vaan valitse yksi asia, johon jatkossa keskityt. Kun se asia sujuu, voit kokeilla toisen kuopan korjaamista.

Kommentoi