Kesäkurpitsatahna

Yötön yön alkaa väistyä ja kesä kääntyy väistämättä kohti ehtootaan. Melankolialle ei ole onneksi mitään tarvetta, sillä tämä vuodenaika tietää juhlaa pelloilla ja keittiössä – kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan!

Yksi heinä-elokuussa kiihkeästi kasvava kasvis on kesäkurpitsa. Juuri nyt on kesäkurpitsan satokausi: pötkylät ovat napakan tuoreita, juuri pellolta nostettuja, ja hinta on matala.

Kesäkurpitsa on ehkä hieman aliarvostettu kasvis, sillä sitä pidetään usein tylsänä ja mauttomana. Mitä vielä! Monipuolisempaa kasvista saa hakea; miedon maun rinnalle sopivat monenlaiset maut. Kesäkurpitsa kestää myös monenlaisista valmistusmenetelmistä. Miten olisi Sydänmerkin brownie-resepti, johon mehevyyttä tuo kesäkurpitsa. Entä juustoinen fenkoli-kesäkurpitsakeitto, joka on satokauden kasvisten ja sulatejuuston upea yhdistelmä.

Myös kesäkurpitsatahnaa kannattaa kokeilla. Paahdetun kesäkurpitsan kaverina maistuu tuore korianteri, jonka voi halutessaan vaihtaa lehtipersiljaan. Kesäkurpitsatahna sopii upeasti leivän päälle tai dipiksi leipätikuille tai muille kasviksille. Myös pitaleivän väliin tai tuomaan makua tortillaan tahna on omiaan.

RESEPTI


1–2 kesäkurpitsaa (noin 500 g)

4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

1–2 valkosipulinkynttä

hieman suolaa

noin 1 rkl sitruunamehua

kourallinen tuoretta korianteria

  • Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  • Leikkaa kesäkurpitsa(t) noin sentin viipaleiksi ja levitä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Huiski päälle hieman öljyä ja paahda uunissa noin 20 minuuttia eli kunnes kiekot ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Jäähdytä hieman.
  • Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tahnaksi. Maista ja säädä tarvittaessa makua.
  • Tarjoa esimerkiksi leipätikkujen, ruisnappien tai kasvisten kanssa.

Kommentoi