Sydänmerkin ruokaohjeet on kokeiltu, maistettu ja hyviksi havaittu

Valtaosan työajasta Sydänmerkki-tiiminkin sormet kuluttavat tietokoneen näppäimistöä, mutta muutamana päivänä vuodessa työnnetään kädet taikinaan ja hikoillaan hellan ääressä.

Valokuvausstudion keittiössä tuoksuu kaurakekseiltä. Sydänmerkin tuotepäällikkö Mari Olli valmistaa pastasalaattia seuraavia kuvia varten. Sydänmerkki-tiimi ja valokuvausstudio Fotonokan kuvaaja ovat jo pari päivää ottaneet uusia ruokakuvia Sydänmerkin sivuja varten.

Ravitsemusasiantuntija Anna Kara asettelee valokuvaaja Elina Himasen kanssa keksejä oikeaan asentoon. Hopealusikka vaihtaa paikkaa useita kertoja, kunnes kuvaa elävöittävään kuppiin päätetään lopulta keittää kahvit.

- Ruokakuvaus on pikkutarkkaa hommaa, yksittäisiä raaka-aineita saatetaan asetella kuvaan sopivaksi pitkäkin tovi. Toiset ruoat taas näyttävät heti hyvältä ilman kummempaa kikkailua, kertoo Anna. Vaikka ruokakuvauksista joskus kuuleekin hurjia tarinoita, ei näissä kuvissa käytetä liimaa, hiuslakkaa tai väriaineita.

Terveellistä ruokaa maukkaista aineksista


- Sydänmerkin ruokaohjeet ovat erityislaatuisia siitä, että ne ovat sekä terveellisiä että maukkaita. Ohjeissa esimerkiksi suolan määrä ja rasvan laatu ovat kunnossa, ja niissä käytetään paljon Sydänmerkki-tuotteita. Maustamisella, runsaalla kasvisten käytöllä ja maukkailla raaka-aineilla on ruoissa suuri painoarvo.

Kaikki ruoat valmistetaan Sydänmerkki-reseptin mukaan kuvauksissa. Samalla Sydänmerkki-tiimi pääsee vielä viimeisen kerran testaamaan, että resepti todella toimii. Kuvauksissa kuluu helposti monta päivää, ja siksi on tärkeää etukäteen suunnitella, miten ruoat kuvataan.

- Valokuvausstudion stylisti auttaa meitä etsimään kuvauksiin ajankohtaan ja tunnelmaan sopivia astioita.

Ohjeet syntyvät lainaamalla


Nyt kuvattiin kevään juhliin sopivia reseptejä sekä koko joukko helposti yksinkertaisista aineksista valmistuvia arkiruokia. Hyviä ruokaohjeita löytyy paljon mm. verkosta. Niistä voi muokata parannellun version. Näin tekee myös Sydänmerkki.

- Tutkimme mitä ruokia ihmiset etsivät paljon verkosta, ja päätimme tehdä niistä oman versiomme Sydänmerkin sivuille. Jotkut verkosta löytyvät reseptit ovat tuunaamattakin mainioita. Kuvasimme nyt myös valmiita, Sydän-verkkolehdestä löytyviä ohjeita, joista on puuttunut kuva.

Teksti: Cecilia Bergström

Sydänmerkin ruokaohjeet pähkinänkuoressa
Tavoitteena on luoda hyvänmakuisia ja hyvää oloa tukevia ruokaohjeita. Jokaisen ohjeen ravintosisältö lasketaan ja tarvittaessa reseptiä viilataan kriteereihin sopiviksi. Kasvikset ja Sydänmerkin saaneet tuotteet ovat keskeisessä osassa, koska niiden avulla terveellisemmät ohjeet on helpompi toteuttaa. Ruokaohjeissa annetaan vinkkejä resepteihin sopivista Sydänmerkin saaneista tuotteista.
Ohjeen lisäksi herkulliset ruokakuvat ovat olennainen osa ruuan houkuttelevuutta. Ruokaohjeet kokeillaan ainakin pariin kertaan ja samalla niitä hiotaan toimiviksi. Kuvauksissa ruuat toteutetaan täsmälleen ohjeen mukaan.
Ideat? Internetistä, blogeista, sosiaalisen median kanavista. Myös ruokatrendejä seurataan ja joskus erilaiset yhteistyökuviot tai markkinointikampanjat toimivat innoittajina uusille ohjeille. Välillä saamme toiveita suoraan kuluttajilta, esimerkiksi gluteenittomista leivonnaisista. Sydänmerkki toteuttaa myös Sydän-lehden ruokaohjeet ja -kuvat.