Ystävänpäivän yllätykset

Askartelimme lapsen kanssa jo ystävänpäiväksi pieniä yllätyksiä kavereille jaettavaksi. Kierrätysmateriaalista valmistettavia pieniä siemenpaperisydämiä on helppoa ja hauskaa tehtailla yhdessä. Ideana on, että paperimassaan sekoitetaan siemeniä, joiden kasvua ystävä voi kotonaan ihastella - paperisydäntä täytyy vain kastella.

Valmista yllätykselliset paperisydämet seuraavien ohjeiden mukaan. Tarvitset vain sanomalehtipaperia, vettä, piparkakkumuotin ja siemeniä.

  • Revi paperia, esimerkiksi sanomalehteä, pienemmiksi paloiksi blenderiin. Jos käytettävissä ei ole mitään sekoitinta, paperin voi hyvin repiä käsin tai leikellä saksilla pieniksi paloiksi.
  • Lisää blenderiin vettä sen verran, että paperi sekoittuu märäksi massaksi. Valuta blendattu massa siivilässä painelemalla niin, ettei siitä enää valu vettä, mutta se on vielä muotoiltavaa.
  • Kaada paperimassa astiaan ja sekoita siihen reilusti siemeniä. Me käytimme voileipäkrassin siemeniä, jotka ovat sopivan pieniä ja itävät tosi nopeasti, eivätkä tarvitse multaa kasvaakseen.
  • Painele massaa piparkakkumuottiin tiiviiksi 0,5-1 cm kerrokseksi. Sen jälkeen kuivaa yhä muotissa oleva massa mahdollisimman kuivaksi painelemalla sitä kuivalla pyyhkeellä tai talouspaperilla. Nosta muotti varovasti ja tee sydämiä samalla tavalla koko massasta.
  • Valmiit paperimassasydämet täytyy saada kuivaksi mahdollisimman nopeasti, etteivät siemenet ala itää, joten laita ne kuivumaan esim. sanomalehden päälle ilmavasti ja lämpimään paikkaan. Kääntele välillä, jotta ne kuivuvat tasaisesti molemmin puolin.

Anna paperisydän ystävänpäivälahjaksi ja kirjoita korttiin ohjeet siementen kasvatukseen: Aseta sydän pienelle lautaselle tai matalaan kulhoon valoisaan paikkaan. Suihkuta tai kaada vettä varovasti pieni määrä niin, että paperimassa kostuu kokonaan. "Viljelmän" voi peittää läpinäkyvällä rei'itetyllä muovipussilla tai -kelmulla, jolloin kosteus pysyy lautasella paremmin ja siemenet lähtevät itämään. Paperimassaa ei pidä päästää kuivumaan kokonaan. Jo vuorokauden kuluttua voi havaita kasvua. Poista silloin muovikelmu ja jatka suihkuttelua säännöllisesti. Viikon päästä krassit ovat kasvaneet jo muutaman senttimetrin korkuisiksi.

Ystävänpäivän välipalaksi sopivat sydämenmuotoiset leivät ja pastellisen pehmeä marjasmoothie. Leikkasimme piparkakkumuotilla paahtoleivästä sydämiä ja täytimme leivät. Jäljelle jääneistä leipien kulmista leikkasimme pienemmällä muotilla pikkusydämiä ja loput reunat leikkasimme kuutioiksi. Pikkusydämet ja kuutiot kuivatettiin uunissa krutongeiksi ja syötiin linssikeiton ja salaatin lisukkeena.


Kommentoi