Yrtit ruoanlaitossa

Rakastan yrttejä ja niitä tuleekin kasvatettua joka kesä.

Ne sopivat ruukkuun, yrttipuutarhaan ja ovat niin kauniita, että kasvatan niitä jopa kukkapenkkeissä. Tässä on joitain omia suosikkejani.

Yrtit ruoanlaitossa

Tilli

on ehdoton makupari kesän varhaisperunoiden kanssa sekä erilaisissa keitoissa, kuten lohi-kesäkeitossa. Myös silakkapihvit yrttikastikkeella ei olisi mitään ilman tilliä.


Sitruunamelissa

on sitruunalta tuoksuva pehmeälehtinen yrtti, jota käytetään yrttinä ja lääkekasvina. Sitä voi käyttää sekä pääruokien että jälkiruokien ja varsinkin erilaisten juomien maustamiseen ja koristeluun.


Persilja

on kaksivuotinen, ruohovartinen yrtti. Persiljaa tunnetaan kolme eri tyyppiä: silolehtistä, kähärälehtistä (sammalpoimuista) ja juuripersiljaa. Se sopii lähes kaikkiin ruokalajeihin: keittoihin, kala-, liha- ja munaruokiin, makaroni- ja riisiruokiin sekä salaatteihin ja kasvisruokiin.

Kokeile persiljaa myös herkulliseen Puolalaiseen kukkakaaliin.

Basilika

on pehmeän makunsa vuoksi erittäin monikäyttöinen yrtti, joka sopii lähes joka ruokaan. Kokeile sitä myös jälkiruokiin. Rakastan itse basilikaa Italialaisissa resepteisä, kuten tässä ricotta gnocchi reseptissä.


Ruohosipuli

eli ruoholaukka on monivuotinen ja helppohoitoinen maustekasvi. Ruohosipuli sopii mm. salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja pataruokiin – kaikkialle, missä sipulia muutenkin käytetään.


Timjami

eli tarha-ajuruoho on voimakkaasti tuoksuva, aromaattinen pienilehtinen yrtti. Ruuanlaitossa timjamin maku säilyy hyvin, vaikka ruokaa kypsennettäisiinkin pitkään.


Rosmariini

eli rohtorosmariini on ainavihanta yrtti, jonka neulasmaisia lehtiä käytetään ruoanlaitossa ja yleensä maustamisessa.

Se sopii käytettäväksi niin tuoreena kuin kuivattunakin. Tuore rosmariini on kuivattua voimakkaampaa, ja siinä on aromaattinen tuoksu. Se tunnetaan etenkin lammas- ja riistaruokien maustajana, mutta sopii monipuolisesti myös muihin ruokiin. Rakastan rosmariinia sitruunaisten lammaslihapullien kaverina.


Onko sinulla lempiyrttiä?


Kommentoi