Uskaltaako jouluna syödä?

Joulu kaikkine pyhineen, ah niin ihanaa! Ruokajuhlaputki, joka alkaa parhaimmillaan joulukuun alusta ja jatkuu Nuutin päivään. Joulunaikainen syöminen ei aina välttämättä ole yhtä juhlaa, vaikka pöytä notkuisikin mahtavia makuja. Joillekin syöminen jouluna aiheuttaa myös stressiä ja ahdistusta.

Minut kutsuttiin pitämään joulukuussa ravitsemusaiheista luentoa otsikolla Uskaltaako jouluna syödä. Erittäin herkullinen aihe, joka kuvastaa syömisen monia ulottuvuuksia. Vaikka joulu on rentoutumisen ja hyvän ruoan aikaa, moni kamppailee oikeasti sen ajatuksen kanssa, paljonko jouluna uskaltaa tai kehtaa syödä ilman, että tuloksena on painonnousu, huono omatunto, suuttumus itseen ja tarve jäädä salaattikuurille välittömästi joulun jälkeen. Joskus koetaan tarvetta keventää ja pyrkiä kurinalaiseen syömiseen myös ennen joulua. Kokosin kirjoitukseen muutaman vinkin, joiden avulla pääset kohti stressittömämpää joulusyömistä.


Vaaka ei heilahda parissa viikossa

Painonnousu jouluna mietityttää monia. On hyvä muistaa, ettei rasvakudos voi lisääntyä kovin paljoa parin viikon aikana, sillä kilonkin nousu painossa tarkoittaa syömistä tuhansien kaloreiden edestä yli oman tarpeen. Harvemmin nousu jää pysyväksi, sillä keho kyllä säätelee automaattisesti energiatasapainoa. Joulun painonnousussa onkin usein kyse myös turvotuksesta ja ehkä yleisesti "löysästä olosta", jos liikkuminenkin on jäänyt vähemmälle. Yksittäiset juhlapyhät eivät millään voi romuttaa painonhallintaa, jos arkisyöminen on suhteellisen säännöllistä ja monipuolista. Toki, jos joulu alkaa joulukuun alusta ja jatkuu tammikuun puoliväliin, on ihan fiksua keskittyä syömiseen hieman tarkemmin.

Syö säännöllisesti joulunakin
Jouluna ei tarvitse heittää kaikkia vanhoja tapojaan romukoppaan. Säännöllinen syöminen auttaa jaksamaan ja välttämään syömistä yli äyräiden ähkyyn ja kurjiin tuntemuksiin asti. Lounasta ei siis kannata jättää väliin vain siksi, että illalla napa vetäisi enemmän ruokaa. Itsestä kannattaa muutenkin pitää huolta: hyvää oloa tuova liikunta on hyvä idea sekin.

Kuuntele kehoasi
Syö joulunakin intuitiivisesti, kehoa kuunnellen, nälän ja kylläisyyden mukaan. Syö sitä, mitä tekee mieli, ja keskity syömiseen siitä nauttien. On myös ihan ok olla syömättä juustoja vielä päivän päätteeksi, vaikka niitä olisikin tarjolla. Muiden vuoksi ei myöskään tarvitse syödä tai jättää syömättä - sinä tunnet kehosi ja sen tarpeet parhaiten.

Opettele sallivaa ajattelua
Hyvinvointia lisäävään syömiseen kuuluu myös sallivuus. Mikään ei ole kiellettyä, eikä myöskään jouluruokia tarvitse jaotella hyvään ja pahaan. Salliva ajattelu ei toisaalta tarkoita, että kaikki pitäisi sallia itselleen käytännön tasolla. Jonkinlainen ajatus kannattaa pitää syömisessä mukana joulunakin - riittääkö pari piparkakkua glögin kanssa?

Älä monimutkaista syömistä
Joulun syömiseen ei kannata kasata mahdottoman suuria odotuksia - ei ole merkki kovin hyvästä syömissuhteesta, jos ajattelee joulun olevan ainoa hetki pitkään aikaan, kun on lupa syödä kaksin käsin. Ennen joulua ei myöskään tarvitse paastota, jotta ansaitsisi joulun kaikkine herkkuineen paremmin. Ja jos ylilyöntejä jouluna kaikesta huolimatta tapahtuu, niistä ehkä jotain taas opitaan, ja mennään eteenpäin.

Joulu on ohi - miten tästä eteenpäin?
Ei ole yhtään hullummin sanottu, että enemmän on merkitystä sillä, mitä tekee uudenvuoden ja joulun välisenä aikana kuin joulun ja uudenvuoden välisenä aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että joulun jälkeen on pakko aloittaa tiukka dieetti tai rankka liikunta. Joulun jälkeen palataan arkeen, joka voi tarkoittaa esimeriksi monipuolista, säännöllistä syömistä lautasmallin mukaisesti ja itselle mieluista liikuntaa. Ja jos vielä tammikuussa joku tarjoaa joulutortun ja haluat sen syödä, se on täysin sallittua.

Hyvää joulun aikaa! <3

Laura