Tavoitteena pysyvä painonhallinta?

Uudenvuoden jälkeen syksyinen arkeenpaluu on varmasti suosituin ajankohta painonpudotukselle. Olipa alkusysäyksesi muutokselle mikä tahansa, suosittelen, että lähdet liikkeelle maltilla. Kanna mukana ajatusta siitä, että olet myös matkalla kohti parempaa hyvinvointia, et vain tiettyä painolukemaa. Kokosin yhteen painonhallinnan kannalta tärkeitä elementtejä - huomaat, että ne ovat aika olennaisia myös hyvän olon näkökulmasta. Kuinka moni näistä toteutuu sinun arjessasi?


Kasvikset kavereineen

Syötkö runsaasti kasviksia, vähintään puoli kiloa, mieluusti lähemmäs kilon päivässä? Kasvispainotteinen syöminen on toimiva keino alentaa painoa, sillä kasvikset, marjat ja hedelmät lisäävät kylläisyyttä ja vievät tilaa energiapitoisemmalta ruoalta. Ota kasvisvinkit talteen Sydänmerkin Facebookista ja nettisivuilta. Ja luonnollisesti kasvisten rinnalle tarvitaan muutakin: tarpeeksi proteiinia, hiilihydraatteja ja hieman myös rasvaa. Aterian koostamisessa auttaa lautasmalli.


Ruokarytmi

Tylsä mutta tehokas. Ruokarytmi auttaa syömisen hallinnassa ja annoskoot pysyvät fiksuina ilman, että niitä tarvitsee alkaa erikseen erityisesti kontrolloida. Lisäksi varsinkin hallitsematon iltasyöminen helpottaa usein säntillisemmällä syömisellä päivän aikana. Sen tietää jokainen, joka on syönyt päivän aikana niukasti ja joka on kohdannut illalla hillittömät mieliteot.

Pullat


Liikunta

Paitsi että liikunta kuluttaa energiaa, se auttaa tunnistamaan nälän paremmin. Moni kuvaa, että liikunnallisena on helpompi ylläpitää parempia ruokatottumuksia, ja tekee mieli syödä terveellisemmin. Tärkeää on löytää itselle sopiva tapa liikkua, jotta liikunnasta tulee pysyvä tapa. Liikunnan varsinaisen harrastamisen lisäksi muista vähentää istumista.


Uni

Voi tulla yllätyksenä, että joskus painonpudotus alkaa uneen panostamalla. Kaikille meille on kuitenkin tuttua, että syöminen on huonompaa väsyneenä. Vai tekeekö juuri univelkaisena mieli syödä erityisen terveellisesti? Univaje muuttaa aineenvaihduntaa ja saa meidät usein kaipaamaan sokeria ja rasvaa, energiaa tiiviissä muodossa. Myös lihavuuden Käypä hoito -suosituksessa on mainittu 7-9 tunnin yöunen ja säännöllisen unirytmin merkitys.


Stressinhallinta

Jokainen tarvitsee rauhoittumisen ja rentoutumisen keinoja voidakseen hyvin. On luonnollista, että mikä tahansa uusi projekti on vaikeaa aloittaa ja viedä pitkäjänteisesti eteenpäin kovin stressaantuneena. Tämä koskee myös projektia nimeltä painonpudotus. Terveellisiä ruokavalintoja on vaikeampi tehdä, jos stressitasot ovat katossa, pinna on lyhyt ja joka päivä tekee mieli rasvaa ja sokeria lohduttamaan hektistä mieltä.


Kehon kuuntelu

Uskalla syödä, kun olet nälkäinen. Uskalla lopettaa, kun olet kylläinen. Myrkkyä hyvälle syömiselle on se, että lähdetään liiaksi kontrolloimaan syömistä: esimerkiksi päätetään ruokamäärä tiukasti ennen ruokailua, sivuutetaan toistuvasti näläntunne tai tankataan ruokaa ylenpalttisesti peläten, että illalla tulee muuten syötyä överit. Intuitiivinen syöminen onkin noussut yhä enemmän esiin laihdutuspuheessa.


Mindset

Painotan jatkuvasti, että pysyvän painonpudotuksen perustana on hyvinvointi. Monesti todetaankin, että laihtuakseen ei kannata laihduttaa laihduttavansa. Painonpudotus ei ole pikakuuri, jota leimaa itsensä arvostelu ja tiukat säännöt. Sen sijaan onnistumisen taustalla on lempeää hyväksyntää ja joustavuutta sekä realistisia ja kokonaisuuden kannalta olennaisia tavoitteita, joihin pystyy sitoutumaan.


Painonpudotusta edistävät toki monet muutkin asiat, mutta näitä halusin erityisesti korostaa, tutkimusnäyttöön ja asiakastyöhön nojaten. Liian usein painonpudotus liitetään ainoastaan syömiseen ja energiansaantiin, ja olennaista se onkin. Tekemällä hyvän pohjatyön muilla osa-alueilla onnistut kuitenkin todennäköisemmin myös fiksussa syömisessä. Mikä sinulla jo toimii, ja mihin vielä kompastut?


Tsemppiterveisin

Laura


Kommentoi