Takaisin teen pariin

Nuorempana join kahvia, kunnes lähes 30-vuotiaana totesin, ettei kahvi oikeastaan sovi minulle. En pitänyt siitä, että olin siihen koukussa, ja kahvittomuus aiheutti minulle päänsärkyä. Liika kahvi taas tekee minut levottomaksi ja tuhoaa yöuneni.

Kymmenen vuoden ajan join teetä, ja tykkäsin milloin mistäkin laadusta. Pitkäaikainen suosikkini oli vihreä mausteinen chai. Sitten vuosien jälkeen jokapäiväinen työhuoneellani leijaileva iltapäiväkahvin tuoksu repsahdutti minut takaisin kahvinjuojaksi. Samaan aikaan mieheni, joka ei ollut eläissään maistanut kahvia kahta kuppia enempää, innostui mutteripannuista ja eri kahvilaaduista. 

Nyt parin vuoden kahvittelun jälkeen olen taas ihan samoissa ajatuksissa, kuin silloin yli kymmenen vuotta sitten. On kulunut vasta muutama päivä ilman kahvia, ja olen jo nukkunut yöunet rauhallisemmin. Päiväunetkin kyllä maistuivat parina ensimmäisenä päivänä.

Kaipaan kuitenkin aamuun ja iltapäivään kupillisen lämmintä juotavaa, joten jatkan jo hyväksi havaitsemallani tiellä, eli vihreän teen kuluttajana. Myös teestä saa valmistettua "kahvimaisempia" juomia - esimerkiksi lattea ihanalla vaahdolla päällystettynä. Parhaiten näissä toimivat minun mielestäni kasvimaidot, kuten mantelijuoma ja soijajuoma.

Yksi teesuosikeistani on matcha-jauhe, josta on todella helppo valmistaa erilaisia teejuomia. Lisäksi sitä voi käyttää leivonnassa, ja nyt käytinkin sitä helppotekoisen ja herkullisen jäätelön mausteena.

Uusi maku minulle on vihreä kukicha-tee, jota serkkuni kehui ja antoi minulle pussillisen. Jo kuivan teesekoituksen tuoksu on aivan ihana, ja seos näyttääkin tosi kauniilta ja raikkaan vihreältä.

Matcha-juoman valmistus on aika simppeliä, mutta juoman makuun vaikuttaa moni asia, etenkin teejauheen laatu. Tässä ohjeet, joilla pääsee ainakin alkuun:

  • Lämmitä (pyöreä ja laakea) teekuppi ensin kuumalla vedellä. Kaada vesi pois.
  • Mittaa kuppiin noin 1/2 - 1 tl matchajauhetta. 
  • Anna kiehuneen veden jäähtyä noin minuutti, ja kaada sitä kuppiin jauheen päälle noin 1 dl.
  • Sekoita juomaa bambuvispilällä ensin kevyesti mutta nopeasti kupin pohjasta asti, ja lopuksi enemmän pinnalta, kunnes juoman pinnalle muodostuu kaunis vaahto.

Helppo matcha-jäätelö:

  • 3 kypsää banaania
  • 1/2 dl kookosmaitoa tai -kermaa
  • 1 rkl matcha-jauhetta
  • päälle tummaa suklaata, mintunlehtiä

Tee esivalmistelut edellisenä päivänä tai muutamaa tuntia aiemmin: Leikkaa banaani suht' ohuiksi siivuiksi ja pakasta ne. Sekoita matcha-jauhe ja kookosmaito tasaiseksi seokseksi, laita jääkaappiin.

Kun banaaniviipaleet ovat jäätyneet, laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi jäätelömassaksi. Tarjoile heti, tai säilytä jäätelö pakastimessa tarjoiluun asti.

Jäätelön voi valmistaa myös jäätelökoneella, mutta silloinkin kannattaa seoksen antaa ensin jäähtyä ainakin jääkaapissa - muutoin se saattaa olla liian lämmintä tekeytyäkseen jäätelöksi koneessa.


Kommentoi