Taitava syöjä

Syöminen on elämän jatkumisen perusedellytys. Mutta osaavatko jotkut syödä paremmin kuin toiset? 


Puheessa "Hyvä syöjä" viittaa usein henkilöön, joka on ennakkoluuloton ja uskaltaa syödä kaikenlaista. Toisaalta vitsikkäästi voidaan viitata hieman pyöreämpiin ihmisiin lausahduksella "on se ainakin hyvä syömään". Mitä on siis syömisen taito? Syömisen taito on taito, jota opetellaan läpi elämän.

Syömisen taidossa ei ole niinkään kyse siitä mitä syödään, vaan miten syödään ja mitä muuta siihen liittyy. Syöminen on muutakin kuin polttoaineen tankkausta, se on usein hyvin sosiaalinen tapahtuma, jossa keskustellaan pöytäkumppaneiden kanssa ja puhutaan myös ruuasta. Lapsille nämä yhteiset ruokailutilanteet ovat ennen kaikkea myös ruokakulttuurin oppitunteja. Taitavalla syöjällä on myönteinen ja ennakkoluuloton suhtautuminen ruokaan, eikä hän karta uusien makujen kokeilemista. Taitava syöjä osaa tunnistaa nälän ja kylläisyyden tunteet ja syödä näiden tuntemuksien mukaisesti. Lisäksi taitavalla syöjällä on ateriarytmi hallussa ja ruokailutilanteessa hän osaa keskittyä ruokailuun.

Joustava suhtautuminen ruokaan ja taito ruokailla rennosti on yhteydessä myös laadullisesti parempaan ruokavalioon. Painonhallinnassa ei tarvitse turvautua ihmedieetteihin tai tarkkoihin ravintoainelaskelmiin, jos syömisen taito on hallussa. Kun syöminen ei stressaa, vaan ruoasta löytää iloa ja nautintoa, ovat ruokailu- ja ruoanvalmistushetket myös miellyttäviä kokemuksia. Jos ruokailuista ja omasta painosta alkaa stressata ja murehtia, voi sortua tunnesyömiseen ja naposteluun. Syömisen taitoon kuuluu omien tunteiden tunnistaminen ja alttiuden tunnesyömiselle huomaaminen. Nälkää ja kylläisyyttä ei aina ole helppo tunnistaa, ja näläntunteeksi voi helposti luulla janoa tai yleistä mielitekoa. Se, että oppii kuuntelemaan omaa ravitsemustilaansa ja syömään, kun on nälkä, on kuitenkin ensimmäinen askel kohti parempaa syömistä.

Vaikka sokeripitoisia sattumia ruokavalioon kuuluisikin, ei siitä kokonaisuuden kannalta ole haittaa, kunhan muutamat seikat tiedostetaan. Taitava syöjä tietää, että pääosa ruoasta on terveellistä perusruokaa, kasviksia kuuluu runsaasti ruokavalioon ja kaloririkkaat naposteltavat jätetään satunnaisiin juhlahetkiin ja erityistilaisuuksiin. Liian rento syömistyyli ja jokapäiväinen herkuttelu kun usein johtavat ylipainoon ja terveysongelmiin.

Painonhallinta on elämänhallintaa, eikä taitava syöjä ota ruokavaliotansa liian vakavasti tai seuraa ravinto-ohjeita orjallisesti. Elämä on arkea ja joskus juhlaa, mikä näkyy myös syömisessä. Monipuolinen ruokavalio takaa riittävän välttämättömien ravintoaineiden saannin ja satunnainen herkuttelu kuuluu kirsikaksi kakun päälle.


Meri Mathlin, ETK, ravitsemusharjoittelijaKommentoi