Syökää kalaa!

Suomalainen syö kalaa keskimäärin 15 kiloa vuodessa. Terveysmielessä kalan käytön voisi ainakin tuplata – suositus on vähintään kaksi kala-ateriaa viikossa. Pääsetkö sinä jo tavoitteeseen, vai olisiko tässä seuraava terveystekosi?

Kala ja terveys

Kala on erinomainen proteiininlähde lautasella, ja saa siitä mukavasti D-vitamiinia – ja tietenkin sitä sydäntä hemmottelevaa pehmeää rasvaa. Ylipäätään kalan käyttö yhdistyy tutkimuksissa parempaan terveyteen. Vaikka kalan hyvä rasva on tärkeässä roolissa, on hieman vanhentunutta puhetta, että kalan kaikki hyvä olisi juuri sen rasvahapoissa. Myös vähärasvainen kala edistää terveyttä. Kalan terveysvaikutukset eivät ole peräisin pelkästään sen ravintoainekoostumuksesta, vaan myös siitä, että kun syödään kalaa, jätetään jotakin muuta syömättä. Kala on esimerkiksi punaista lihaa parempi valinta, ainakin jos sitä ei uita suolassa ja kermassa.

Kun annoin muinoin työssäni puhelinneuvontaa ravitsemusasioissa, kalan vierasaineet ja ympäristömyrkyt mietityttivät soittajia yllättävän usein. Kalan syömisen hyödyt ylittävät kuitenkin sen haitat, ja isompi ongelma on oikeastaan se, että kalaa ei syödä tarpeeksi. Yleisohjeena on vaihdella kalalajeja, jolloin kertymät eivät kasva liian suuriksi. Syödään siis muutakin kuin Itämerestä pyydettyä lohta tai sisävesien isoja petokaloja. 

3 tapaa lisätä kalan käyttöä

Meillä ei kalaa käytetty lapsuudessani ihan alvariinsa, koska perheessä oli allergisia. Kalaisampaan ruokavalioon on pitänyt opetella myöhemmin aikuisiällä, ja edelleen opetellaan. Lue vinkkini kalan lisäämiseen.

  • Syö kalaa ravintolassa. On se helppoa, kun ei tarvitse itse tehdä! Usein valitsen listalta kala-annoksen ulkona syödessäni, sillä kokit osaavat kypsennyksen paremmin kuin minä. Lisäksi Opiskelija- ja henkilöstöravintoloissa kalaruokaa on tarjolla viikoittain, ja monessa keskustan lounasravintolassa saa laadukasta kalaa kympillä. Ja ainiin, käy välillä sushilla!
  • Kelpuuta välillä myös kalavalmisteet. Jos vasta aloittelet kalaisampaa elämää, ei pidä vaatia itseltään liikoja. Kannattaa hyödyntää myös kalavalmisteita tai tonnikalaa, kuten pakkasen kuorrutettuja kalafileitä, jotta saat kala-aterian sisäänajettua viikko-ohjelmaasi. Ei ehkä sitä kaikkein ravintopitoisinta kalaa, mutta kalaa kuitenkin!
  • Valitse viikkoon kalapäivä. Olisiko tiistaina kalaa? Vai torstaina? Ehkä kalan  valmistus luonnistuukin helpommin viikonloppuna? Mitä tarkemmin uuden tavoitteen konkretisoi mielessään, sitä helpompi se on arjessa toteuttaa.

Herkullisia kalahetkiä kesään!

Laura


Kommentoi