Sama pata - uhka vai mahdollisuus?

Suurimmalla osalla meistä on elämässämme hetki, jolloin ruokavaliomme terveellisyys romahti. Tämä dramaattinen muutos huonompaan tapahtui, kun taaperoiässä siirryimme syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. 


Kun vauva aloittaa kiinteät, soseutamme vihannesosaston valikoimaa läpi, pilkomme kasviksista sormiin sopivia palasia. Arkisten havaintojen perusteella en ihmettelisi, vaikka luomukasvisten suhteellisesti suurin kuluttajaryhmä olisivat juuri syömään opettelevien lasten vanhemmat. Täydellisten äitien parjaamat valmissoseetkin ovat tiukasti säädeltyjä ja terveellisiä vaihtoehtoja. 

Vältämme suolaa, kartamme huonoja rasvoja, suosimme kasvispainotteista ruokavaliota. Mutta vain alle vuoden ikäisten ruokavaliossa. Miksi samat periaatteet eivät ulotu omaan tai vähän vanhempien lasten ruokavalioon? Ne kahdeksankymmentä seuraavaa vuotta määrittävät kai terveyttämme vielä enemmän kuin se muutaman kuukauden pituinen aika, jonka lapsi syö eri kattilasta.

Aihe on perheessämme pian ajankohtainen. Tuo pieni, joka juuri opetteli syömään rintaa, saa varmaan kuukauden kuluessa ensimmäisen lusikallisensa ja tarttuu pian sen jälkeen ensimmäiseen porkkanaan. Eikä aikaakaan, kun syömme samasta padasta. Käykö hänelle silloin kuten suurimmalle osalle suomalaislapsista?

Tilanne on saanut tarkastelemaan omaa ruokavaliotamme kriittisemmin. Se mikä vaikuttaa perusterveelliseltä elämäntavalta, ei enää näytäkään samalta, kun sitä arvioi pienen vauvan tai lapsen tarpeita vasten. Aikuistaloudessa on helppo lipsua ruoka-ajoista, kuitata illallinen parilla leivällä, sirotella suolaa reippaanlaisesti, elää kiireisinä aikoina noutoruoalla. Tunnustan myös, ettemme käytä kevyttuotteita, syömme syntistä valkoista pastaa ja pilkomme lisäkesalaatin liian harvoin.

Kun uusi perheenjäsen ei vielä järsi peukkua vahvempaa, on helppo olla hyveellinen. Päättää parannuksista ruokavalioon, lisätä salaattia lautaselle. Elämänmuutokset tapahtuvat tunnetusti helpoiten paperilla. Pian on totuuden hetki: tarttuuko koko perhe taaperon mukana useammin porkkanaan vai valahtaako taaperon ruokavalio muun perheen mukana keskinkertaiseksi. Samassa padassa piilee uhan lisäksi nimittäin myös mahdollisuus: Mahdollisuus kohentaa kaikkien perheenjäsenten ruokavaliota.