Piparkakkumobile

Mietiskelin jonkinlaisen piparkakkurakennelman leivontaa ja hypistelin piparkakkumuotteja. Tuli sitten mieleen rakentaakin pipareista mobile, ja tuo linnun muotohan sopi siihen kivasti. Niinpä meidän ruokapöydän yllä pyörähtelee nyt lintuparvi. Olo ei ole ollut erityisen jouluinen, mutta kun koti tuoksuu ihanasti tuoreille joululeivonnaisille, niin kyllä siinä alkaa oikeaan tunnelmaan päästä.

Piparkakkumobilen voi kasata vaikka minkälaisista muodoista, vain mielikuvitus on rajana! Abstraktit piparimuodot olisi ihan huippuhieno ja moderni ratkaisu, tai perinteisempi mobile syntyisi kukka-, sydän- ja tähtipipareista.

Muista tehdä ennen paistamista pipareihin reikä ripustusta varten. Helpointa se on tehdä juomapillillä. Mobilen osat voi ripustaa esimerkiksi oksaan, puurimaan, metallirenkaaseen tai vaikka kranssiin. Minä leikkasin pahvista pyöreän palan, johon pistelin parsinneulalla reiät langoille. Leikkasin langat eri pituisiksi, jotta mobilesta tuli epäsymmetrinen ja linnut "lentävät" eri tasoilla. Neljän pitkän langan avulla mobile roikkuu katossa koukussa (katso postauksen viimeinen kuva).

Osia jäi yli, ja lopuista linnuista tein pieniä koristeita, joita voi antaa lahjaksi ja ripustaa vaikka kuuseen.

Ihania vanhoja pipari- ja kakkumuotteja olen löytänyt kirpputoreilta. Suosikkileivonnaisiani tällä hetkellä ovat kuivakakut, koska niitä on niin helppo muokata erilaisten ruokavalioiden mukaan, ja maustaa oman mielen mukaan.

Tässä ohje vitivalkoiseen kuorrutteeseen, jolla meidän suvussa on piparit koristeltu jo vuosikymmenien ajan:

2 munanvalkuaista
3 dl tomusokeria (lisää tarvittaessa)

Kaada ainekset sekoitusastiaan ja aseta se kattilaan liedelle vesihauteeseen. Vatkaa sähkövatkaimella kymmenen minuutin ajan, pidä vesi jatkuvasti kiehuvan kuumana. Jos kuorrute uhkaa muuttua liian ilmavaksi, lisää reilusti tomusokeria ja jatka vatkaamista. Valmiina kuorrute on niin kiinteää, ettei se valu, mutta on silti helppoa pursottaa. Kätevä pursotin on minigrip-pussi, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä.

Kuorrutetta voi värjätä elintarvikeväreillä.


Täältä löytyy viimevuotiset vinkkini piparileivontaan: Piparkakkukranssi

Ihanaa ja tuoksuvaa joulua, sekä kaikkea hyvää uudelle vuodelle! ❤️


Kommentoi