Palasaippuan paluu

Joulun lähestyessä voisi miettiä, että miten juhlasta tekisi omia tapojaan muuttamalla ympäristöystävällisemmän. Moni tekee ennen joulua kodissaan suursiivouksen, ja rupesin pohtimaan millaisia pesuaineita nykyään siivouskomeroista, keittiöistä ja kylpyhuoneista löytyy - luultavasti usein aivan turhaan. Tarvitaanko joka pinnalle ja eri huoneiden siivoukseen tosiaan omat aineensa?

Palashampoon käyttöön ihastuneena mietin, miten muistakin nestemäisistä pesuaineista ja kaapit täyttävistä muovipurnukoista pääsisi eroon. Pohdinta on oikeastaan tosi hassua, sillä näissä asioissahan pitää vain palata ajassa hieman taakse päin, "isoäidin aikaan".

Olen aikoja sitten hankkinut ison palan Marseille-saippuaa, jota voi käyttää mm. tahranpoistoon, nahan puhdistukseen ja herkkien tekstiilien käsinpesuun. Saippua on luonnonmukainen ja hajusteeton, ja halpa. Nyt se on löytänyt paikkansa keittiöstä tiskialtaan reunalta.

Näin hoituu tiskaaminen palasaippualla:

  • Sipaise palasaippuaa kostutetulla tiskiharjalla.
  • Pese astia tai astiat, ota tarvittaessa harjaan lisää saippuaa.
  • Huuhdo astiat.
  • Huuhdo tai pyyhi saippuan pinta käytön jälkeen. Säilytä saippua alustalla, jossa se voi kuivahtaa käyttöjen välissä.

Marseille-saippuan lisäksi löytyy tiskaamiseen sopivia muitakin aivan ihania luontoystävällisiä saippuoita - esimerkiksi kuvissa näkyvä vaahtoava kookossaippua.

Puhdistusaineet ekologiseen joulusiivoukseen saattavat löytyä keittiöstä jo valmiiksi: sitruunalla, ruokasoodalla, etikalla ja sokerilla räjäytät pois pahemmatkin sotkut!

Puhdista pinttyneet kahvi- tai teekupit näin: tee ruokasoodasta ja vedestä, tai ruokasoodasta ja etikasta, kiinteä tahna, jolla hankaat pinttyneitä kuppeja.

Soodatahna käy myös uunin puhdistukseen. Jätä aine tarvittaessa vaikuttamaan tunnin ajaksi ja hankaa sitten sienen avulla pinnat puhtaiksi. Tahnaan voi lisätä myös sokeria, joka tehostaa hankausvoimaa.

Ruokasooda auttaa myös pohjaanpalaneen kattilan puhdistuksessa: täytä kattila puoleen väliin vedellä, lisää pari ruokalusikallista soodaa, kuumenna kiehumispisteeseen ja jäähdytä. Hankaa puhtaaksi.

Vedellä laimennetulla etikalla voi puhdistaa tummuneita teräskattiloita, tiskialtaita, -pöytiä ja hanoja. Hankaa seosta puhdistettavalle pinnalle pehmeällä sienellä. Huuhtele ja kuivaa.

Keittiön viemäri puhdistuu etikalla ja soodalla. Kaada viemäriin puoli desiä ruokasoodaa ja yksi desi etikkaa. Anna seoksen sihistä ja poreilla ja laske sihinän loputtua viemäriin kuumaa vettä.   

Sitruunan puolikkaalla voi hangata leikkuulautoja ja kiillottaa hanoja. Huuhtele lopuksi lämpimällä vedellä.

Palasaippuaa voi käyttää varsin hyvin suihkutettavien pesuaineiden sijaan esimerkiksi keittiön kaappien puhdistuksessa. Kostuta pesusieni tai rätti lämpimällä vedellä ja sipaise siihen saippuaa. Pyyhi kaapit, ovet ja tasot, ja huuhtele lopuksi saippua ja lika pinnoilta pyyhkimällä puhtaalla kostealla rätillä. 

Hauska idea, jolla kuulemma saa koko kodin tuoksumaan: Kaada imurin pölypussiin esimerkiksi vaniljasokeria tai kanelia, jolloin imuroidessa tuoksu levittäytyy koko kotiin. Enpä ole itse kokeillut, pitäisiköhän?


Kommentoi