Painonhallinta on hyvinvointia

Otsikon fraasi on kieltämättä aika lattea eikä ehkä kovin konkreettinen, mutta tiivistää hyvin yhden onnistuneen painonpudotuksen perusajatuksista. Osuvuus on tullut todistettua useasti omassa arjessa ja asiakastyössä. Helposti kilojen karistaminen mielletään elämästä irralliseksi projektiksi tarkkoine ruokavaliosuunnitelmineen. Mutta kun mietit painonhallintaa, mietitkö suusta sisään kulkevan ruoan lisäksi, mitä sinulle kuuluu, mistä stressaat tai miten nukut?

Jos yritetään erottaa paino ja syöminen kontekstistaan, eli elämästä, ollaan lähdetty painonpudotusprojektissa harhateille. Elämä on otettava syyniin kokonaisuutena. Liian usein taitaa ammattilainenkin keskittyä turhan mustavalkoisesti asiakkaan ruokapäiväkirjaan ja sen korjaamiseen suositusten mukaiseksi.

Painonhallintaprojekti ei saisi olla yksi stressitekijä lisää jo valmiiksi stressaavassa elämäntilanteessa. Ehkä hieman ontuva vertauskuva, mutta alkavaa painonpudotusta voisi verrata vaikka vieraan kielen opiskeluun - olisitko tässä hetkessä valmis uuteen aluevaltaukseen? Vaikka painonpudotus ei ole nälkäkuuria, edellyttää se kuitenkin uuden omaksumista ja uusia voimavaroja. Valitettavan usein tuntuu, että vaade dieetistä asetetaan itselle hektisenä ja kuormittavana ajanjaksona, jona ensimmäinen askel olisikin ehkä elämän rauhoittaminen ja armollisuuden opettelu itseä kohtaan.

Stressinhallintakeinot ovat tärkeitä painonhallinnassa.

Liikkeelle on lähdettävä muusta kuin lautasen koulimisesta myös esimerkiksi silloin, kun henkilö nukkuu niin vähän, että makeanhimo iskee kesken päivän eikä laadukkaaseen syömiseen tai riittävään liikuntaan ole paukkuja. On myös tapauksia, joissa tavoitteena on pudottaa painoa, mutta päivä alkaa vasta puoliltapäivin - silloin lounaallekaan on vaikeaa löytää päivästä paikkaa ja syöminen jatkuu sitä vastoin myöhälle yöhön. Tällöin päivään voi olla järkevää etsiä uudenlaista rytmiä. Olen törmännyt useaan otteeseen asiakastilanteeseen, jossa päivästä puuttuu järkevä runko tuomaan rytmiä ja ryhtiä päivään - voimaannuttavan liikunnan sijoittaminen päiväohjelmaan voi käydä tällaiseen tapaukseen yhdeksi loistavaksi lääkkeeksi, sillä se myös tarkentaa nälkää. 

Lohduttavaa on, että painonhallinta muodostuu pienistä arjen palasista. Vaikka kyse voi joillakin olla laajemmin koko elämäntyylin remontoimisesta, silloinkin muutokset on viisasta tehdä vähitellen, ei kertarysäyksellä. Monelle painon pudottaminen tarkoittaa vaiheittaisia parannuksia paitsi ruokavaliossa, myös esimerkiksi päivärytmissä, stressinhallinnassa ja kontrolloivien ajatusmallien työstämisessä. Siis ihan tavallisissa elämänlaatuun vaikuttavissa asioissa. Mistä sinä voisit aloittaa?

Hyvinvointia kevääseen!

Laura


Kommentoi