Pääsiäisen sitruunalohi

Ilmassa on vahvasti kevään tuntua, kun katan pöytään pääsiäistä. Kevään lisäksi tunnen kuinka pääsiäiseen kuuluva harras olo laskeutuu keittiöönkin, joka yleensä on täynnä melua ja melskettä. Tänä vuonna pääsiäisloma on pyhitetty perheen yhdessäololle. Ketään ei tarvitse kuskata harrastuksiin tai otteluun. Kunhan vaan ollaan.

Helppoja hetkiä keittiössä

Huikaisevan kirkas aurinko hymyilee ikkunan takaa ja lämmittää ikkunalla nököttäviä kukkia yhtälailla, kuin keittiössä hääräävää emäntääkin.
Tänä vuonna ei keittiössä huhkita sen ihmeempiä. Monen vuoden kokemuksella tiedän jo sen, että jos loput perheestä saa päättää mitä pääsiäisenä syödään, niin se ei ole ainakaan lammasta. Ja tämä sopii minulle paremmin kuin hyvin. Tänä vuonna meillä syödäänkin sitten sitruunalohta. Edellisenä vuotena taisi pöydässä olla appelsiinilohta ja sitä edellisenä haukipihvejä munakastikkeella.

Otan mielelläni vastuun ruoanlaitosta, mutta joskus on kiva, kun pöytään saa suht nopeasti syötävää, vaikka olisikin juhlapyhä. Aina ei tarvitse tehdä viimeisen päälle eikä stressata ruoanlaitosta. Pienellä vaivalla saa pöytään arjesta poikkeavan kattauksen. Pöytäliina, tulppaanit ja pihapuusta katkaistut koivun oksat tuovat pöytään kevään ja juhlan tuntua.

Sielun ruokaa

Yksinkertaisuus ja helppous ruoanlaitossa ja kattauksessa merkitsee sitä, että aikaa on enemmän muulle. Vaikkapa juuri sille kiireettömälle yhdessä ololle.
Meillä pääsiäinen osuu juuri niihin aikoihin, kun lasten jääkiekkoharrastus on hetken jäissä. Viimeiset ottelut on pelattu tälle keväälle ja seuraavana on sitten kuivaharjoitusten vuoro. Koko perhe ansaitsee pienen levon ja loman juuri näihin aikoihin. On ihana vain olla yhdessä. Oli se sitten loikoilua sohvilla ja jutustelua tai kevään ihmettelyä pihamaalla.
Vaikka pääsiäinen on monelle vuoden ruokajuhla, meillä se on ainakin tänä vuonna, hiljentymisen juhla.

Kastelen ikkunalla olevat kukat, jotka näyttävät jo hiukan nuupahtaneilta ja huhuilen perheen pöytään. Kropan lisäksi myös sielu kaipaa ravintoa, yhdessä olosta.

Sitruunalohi on kivan raikas kalaruoka pääsiäispöytään. Herkullisen mehevä lohi valmistuu kuin itsekseen uunissa, lyhyessä ajassa.
Seuraksi tarjotaan pehmeää perunamuusia, tartarkastiketta ja kiehautettuja sokeriherneitä.

Pääsiäisen sitruunalohi

n.4:lle

1 kg lohifilee
2 luomu sitruunaa
2 rkl situuna oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunan mehua
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan

1.Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2.Nosta lohi leivinpaperoidulle pellille tai vastaavasti sopivaan uunivuokaan.
3.Huuhtele sitruunat hyvin. Viipaloi sitruunat ohuiksi viipaleiksi.
4.Sekoita oliiviöljy, hunaja, sinappi, sitruunan mehu ja mausteet yhteen. Kaada mausteseos lohen pintaan, tasaisesti joka paikkaan.
5.Lado viipaloidut sitruunaviipaleet lohen pinnalle.
5.Kypsennä lohta uunin keskitasossa noin 20-30 minuuttia. Hiukan riippuen halutusta kyspyydestä ja lohen paksuudesta.