Tiedän jo miten syödään terveellisesti - mitä hyödyn Sydänmerkistä?

Paljonko kalapuikoissa voi olla suolaa tai mikä määrä sokeria muroissa on vielä kohtuuden rajoissa? En tiedä minäkään. Vaikka tunnen pakkausmerkintöjä ja tuotteiden ravintosisältöjä keskimääräistä enemmän, en jaksa kuormittaa rajallista kapasiteettiani pähkimällä, onko 1,2 grammaa suolaa sadassa grammassa salaatinkastiketta paljon vai vähän. 

Tiedän ammattini puolesta aika pitkälle, mikä tuote kaupasta kannattaa kärryyn napata. Esimerkiksi yleispätevänä kuiturajana käytän runsaskuituisuuden rajaa (6 g/100 g) ja katson, että tuotteissa on riittävästi tyydyttymätöntä rasvaa. On kuitenkin pari tuoteryhmää, joiden kohdalla Sydänmerkistä on apua: Koska mysliä valitessa olennaisia asioita on nin monta - kuitu, suola, sokeri ja rasva - on usein helpompaa ottaa Sydänmerkki-tuote kuin ruveta itse tihrustamaan. Taaperon kanssa myös parempien murojen metsästys vie aikaa, joukossa kun on paljon sokeri- ja suolahuurrettuja vaihtoehtoja. Toinen ryhmä on einekset: silloin kun vierailen kiireessä kalapakastealtaalla, valitsen Sydänmerkki-pakastekalafileitä, joiden paneroinnissa on käytetty tarpeeksi pehmeää rasvaa ja maltilla suolaa. 

Laskiaispullaani en kaipaa Sydänmerkkiä, koska rakastan rasvaista kermaa. Arkisempien tuotteiden valinnassa Sydänmerkki helpottaa.

Toisaalta esimerkiksi juuston kohdalla en käytä Sydänmerkkiä, koska valitsen juustoni täysrasvaisena versiona. Myöskään jäätelössä en merkkiä tarvitse, sillä silloin kun syön jäätelöä, saa terveellisyysnäkökulma unohtua - jäätelöhyllyllä etsin lähinnä tietoa siitä, että tuote on ihan ehtaa tavaraa. Sydänmerkin nerokkuus onkin siinä, että kukin voi hyödyntää merkkiä henkilökohtaisella tasolla tarpeidensa mukaan. 

Kirjoituksen otsikko on oikeastaan harhaanjohtava, sillä Sydänmerkki ei suoraan kerro tuotteen olevan terveellinen. Keskeinen ajatus on, että Sydänmerkkiä kantava tuote on parempi valinta omassa tuoteryhmässään. Eli kun nyt olet jo päättänyt ostaa kalapuikkoja, osta sellaisia, joilla on Sydänmerkki.


Hyvää arkea!

Laura :)


Kommentoi