Marja-trifle

Nyt vietetään naistenviikkoa. Naistenviikko on seitsemän päivän ajanjakso 18 - 24. heinäkuuta, jolloin suomalaisessa almanakassa on vain naisten nimiä. 

Entisaikaan naistenviikolla seurattiin säätä erityisen tarkkaan, sillä se ajoittui heinäntekoaikaan. Vanha kansa väitti, että naistenviikko ei mene ilman sadetta, sillä naiset ovat kovia itkemään. Syynä käsitykseen naistenviikon sateisuudesta lienee se, että heinäkuun loppupuolisko on tyypillisesti sateista aikaa. Tosin tämä kesä on yllättynyt varmasti meistä jokaisen sateisuudellaan ja kylmyydellään, joten naistenviikon yksinoikeudeksi ne eivät tänä vuonna jää.

Tyypillisintä on, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä. Tänä vuonna toivon, että tilastot eivät pidä paikkaansa ja saisimme viettää tämän viikon kauniissa poutasäässä. 

Naistenviikon aikoihin moni nimipäiväsankari järjestää kahvikutsut kesäisin herkuin. Myös minä vietin eilen nimipäiväjuhlaa ja tarjosin vieraille marjaisaa trifleä. 

Trifle on helposti valmistuva kerroskakku ja meillä  lasten suosiossa. Tämä kakku on niin helppo valmistettava, että jopa nuoremat kokit osaavat kerrostuksen jalon taidon.  Savoiardikeksejä, vaniljakreemiä, tuoreita marjoja ja kermaa kerrostettuna kauniiksi ja houkutteleviksi kerroksiksi. Kakun annetaan rauhassa tekeytyä ja maustua sekä keksien pehmetä kerrosten välissä.   

Mikä parasta, tämän nimipäiväkakun valmistus onnistuu uunittomissakin olosuhteissa vaikka kesämökillä. Kakku koristellaan ennen pöytään kantamista kesän marjoin ja vaikka syötävin kukkasin.


Marja-trifle

n. 10:lle

Vaniljakreemi
6 rkl Vaniljakreemijauhetta
2 dl kylmää vettä

Marjakerros
250 g mansikoita
200 g mustikoita

Sokeriliemi
1/2 dl sokeria
1/2 dl vettä

Kermaseos
2 1/2 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
( halutessasi sokeria, kerman maustamiseen )

Lisäksi
n. 250 g Savoiardikeksejä

Koristeluun
Tuoreita marjoa
Syötäviä kukkia


Vaniljakreemin valmistus

1.Sekoita yhteen vesi ja vaniljakreemijauhe tasaiseksi seokseksi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet muut ainekset.

Marjojen valmistelu
1.Siivuta mansikat ja nosta sopivaan kulhoon mustikoiden kanssa.

Sokeriliemen valmistus
1.Lisää kattilaan sokeri ja vesi. Kiehauta ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Anna seoksen jäähtyä hetki ennen kuin kaadat sen marjojen päälle. Jos käytät pakastemarjoja, voit kaata liemen jäisten marjojen päälle.

Kermaseoksen valmistus
1.Vatkaa kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vielä halutessasi sokerilla. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi seokseksi. ( Tuorejuuston voi myös jättää pois kokonaan, jos et pidä sen mausta. Tai voit käyttää mascarponejuustoa )

Kakun kokoaminen
1.Lisää sopivan tarjoilukulhon pohjalle ( n. 17 cm halkaisijaltaan ) ensin savoiardikeksejä.
2.Levitä keksien pinnalle vaniljakreemiä ja marjoja ja kermaseosta. Toista kunnes viimeiseksi kerrokseksi jää kermaseos. Peitä pinta muovikelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään ainakin muutamaksi tunniksi.
3.Koristele kakku juuri ennen tarjoilua tuorein marjoin ja syötävin kukkasin.

Trifle on myös oiva jälkiruoka joka valmistuu vähällä vaivalla. Mikä parasta, sen voi valmistaa jo hyvissä ajoin jääkaappiin odottamaan tarjoilua. 

Kakkulapio on turha kapistus tälle kakulle. Tarvitset vain yhden suuren tai jopa kaksi lusikkaa, jolla voit kauhaista kakkukerroksia lautasellesi. 

Vinkki!

Voit käyttää savoiardikeksien sijaan myös sokerikakkua tai kääretorttupohjaa

Talvella voit käyttää tähän marjoja pakkasesta tai vaikkapa sesongin mukaisia hedelmiä.


Hyvää nimipäivää kaikille naistenviikon nimipäiväsankareille!