Luotatko kehoosi? Intuitiivisen syömisen lyhyt oppimäärä

Intuitiivinen syöminen, taasko uusi dieettivillitys? Ei, vaan ihan normaalia perussyömistä nälän ja kylläisyyden mukaan, jota on - tai olisi pitänyt - tehdä kaikki nämä vuodet. Intuitiivinen syöminen on noussut viime aikoina pinnalle muiden syömisen trendien ohella, ja ihan aiheesta: Kuinka monen on helppoa luottaa oman kehon viesteihin, syödä sen verran kuin hyvältä tuntuu ja nauttia syömisestä ilman tiukkoja sääntöjä ja omantunnontuskia? Ollapa joustava syöjä, jonka mielen tasapainoa eivät heilauta ajoittaiset pikaruokaravintolan autokaistan kautta kurvaamiset.

Ja ennen kuin mietit, että intuitiosi ohjaisi sinut todennäköisesti syömään vain sipsejä ja suklaata tai juustoa ja jäätelöä, peruutetaan hieman taaksepäin. Syömisen perusasioiden on nimittäin oltava kunnossa, ennen kuin heittäydytään intuitiivisiksi. Ja niiden perusasioiden toteutuminen vaatii myös pientä vaivannäköä, eli täysin holtitonta ei intuitiivinenkaan syöminen voi olla. Jotta voidaan syödä intuitiivisesti, kehoa kuunnellen, on hyvä pitää kiinni suhteellisen säännöllisestä ruokarytmistä ja lautasmallista. Vankan perustan muodostavat myös muut elämäntavat, kuten uni ja stressinhallinta. Kun koet, että nämä asiat ovat jotakuinkin mallillaan, voit alkaa harjoitella intuitiivisempaa syömisotetta, ellei se sitten jo luonnistu ihan itsestään.

Omaa syömissuhdetta ja luottamusta kehon viesteihin voi pohtia esimerkiksi seuraavien kysymysten kautta:

1. Syötkö aterioilla sen verran kuin haluat?

2. Tunnistatko, milloin olet kylläinen?

3. Syötkö joskus tietoisesti vähemmän, jotta voit syödä myöhemmin enemmän?

4. Onko syömisesi mielestäsi joustavaa?

5. Luokitteletko ruokia hyviin ja pahoihin?

6. Koetko, että muut ihmiset vaikuttavat syömiseesi?

7. Luotatko siihen, että kehosi kertoo sinulle, milloin sinun kannattaa syödä?

8. Syötkö joskus siksi, että negatiiviset tunteet helpottaisivat?

9. Miten syömisesi muuttuu, kun olet stressaantunut?

10. Osaatko eritellä, millaisia arvoja syömiseesi liittyy?

Tyhjentävää vastausta oman syömisen intuitiivisuudesta ei näiden kysymysten kautta saa, mutta ne antavat ajattelemisen aihetta. Miksi syön niin kuin syö, mikä minua ohjaa? Yksinkertaisimmillaan intuitiivisen syömisen opettelu voisi olla esimerkiksi sopivan kylläisyyden kuulostelua jollakin päivän aterioista, jos on aiemmin tottunut syömään kaavamaisesti samanlaisia annoskokoja. Tarpeellinen harjoitus on usein myös itseltä kiellettyjen ruokien listaus ja suhtautumisen muuttaminen vähitellen sallitumpaan suuntaan - silloin kun syön, saan syödä suklaani hyvällä omallatunnolla.

Loppuvuosi yhä enemmän kehoa kuunnellen!

Laura



Kirjoituksen inspiraationa ja lähteenä on käytetty Patrik Borgin kirjaa Tunne nälkä.