Linssipullat mausteisessa tomaattikastikkeessa

Lokakuuta, ihanat!

Lokakuu on tuonut monelle mukanaan lihattomuuden – tai ainakin lihan vähentämisen. Viidettä kertaa vietettävä lihaton lokakuu on mainio tapa tarkastella ja ravistella ruokailutottumuksiaan. Miten suuressa roolissa liha meidän ruokakunnan pöydässä on? Mitkä arjen mutkat sujuvat vaivatta lihatta? Kuljenko ruokakaupassa autopilotilla tarttuen niihin tuttuihin tuotteisiin?

Teemakuukautta on vuosien varrella sekä ylistetty että parjattu. Ylistetty, koska lihansyönnin vähentäminen on maailmanlaajuisella mittapuulla katsottuna välttämätöntä, ja lihaton lokakuu antaa tavoitteelle ehkä pontta ja uusia ajatuksia. Parjattu, koska kuukaudessa ei maailmaa paranneta ja lihan vähentäminen vuoden ympäri olisi monella tapaa järkevämpää. Tärkeintä mielestäni sekä ylistyksessä että parjauksessa on, että aihe keskusteluttaa. Keskustelu  Syytä keskustelulle on, sillä vege-buumista huolimatta lihan kulutus on Suomessa kasvussa.

Paras tapa vähentää lihakulutusta on mielestä loistavien kasvispohjaisten ruokien kokkailu, näin bloggaajan näkökulmasta myös reseptien jakaminen. En kovin mielellään käytä sanaa kasvisruoka, sillä se alleviivaa tarpeettomasti  eroa siihen "oikeaan ruokaan". Aivan vastikään kuulin ravintolassa sanottavan: "Pääruokavaihtoehtoina tänään on lihapullia ja kanasalaattia. Kasvisvaihtoehtona on kasvismakaronilaatikkoa." Minun laskuopilla pääruokavaihtoehtoja oli kolme.

Linssipullat tomaattikastikkeessa on mainio ruoka myös aloitteleville kasviskokkailijoille, sillä raaka-aineet löytyvät lähikaupasta, ruoka on helppo valmistaa ja ruoan muoto on tuttu. Linssipullat mausteisessa tomaattikastikkeessa sopivat syötäväksi riisin tai pastan kanssa, myös leivän päällä – tai välissä – pulla kastikkeineen maistuu mahtavalle.


RESEPTI

4 annosta


linssipullat

4 dl kypsiä punaisia linssejä

1 rkl harissa-maustetahnaa

1–2 valkosipulinkynttä

1 1/2 rkl rypsiöljyä

1 dl kaurahiutaleita

noin 1/2 tl suolaa

(1 rkl rypsiöljyä paistamiseen)


tomaattikastike

1 sipuli

1–2 valkosipulinkynttä

1 rkl rypsiöljyä

3 rkl tomaattipyrettä

1 tl jeeraa eli juustokuminaa

1/2 tl kanelia

400 g (1 prk) tomaattimurskaa

2 tl hunajaa

1–2 rkl punaviinietikkaa

noin 1/2 tl suolaa


Valmista ensin linssipullataikina. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna niitä hieman. Valuta linssit tarvittaessa. Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Älä aja massaa aivan tasaiseksi, jotta suutuntumasta tulee miellyttävämpi. Sekoita vielä massa huolellisesti. Anna linssipullataikinan maustua sen aikaa, kun esivalmistelet kastikkeen.

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna pieneksi silpuksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppuja keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää mausteet ja tomaattipyre. Jatka kuullottamista vielä pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna hautua noin 20 minuuttia. Lisää loput ainekset ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.

Pyöritä taikina pieniksi pulliksi (noin 24 kpl). Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista pullia noin 12 minuuttia tai kunnes  ne ovat saaneet kauniin paistopinnan. Tai paista pullat paistinpannulla varovasti välillä käännellen.

Tarjoa pullat kastikkeen kanssa. Tarjoa lisäksi riisiä tai pastaa.

_____