Kynttilät kierrätyskuppeihin

Kirppisten koluajat ovat varmasti huomanneet, kuinka hyllyt notkuvat erilaisia pieniä kippoja ja kuppeja. Hintakin on yleensä hyvin alhainen, ja kierrätyskeskuksissa kivoja astioita annetaan usein ilmaiseksikin. Keräsin sekalaisen lajitelman itselleni mieluisia kuppeja ja tein niihin mehiläisvahakynttilöitä. Kynttilöitä voi polttaa yksi kerrallaan, tai tehdä vaikka vähän näyttävämmän kattauksen asettelemalla pöytään koko kokoelman.

Muutaman pienen mehiläisvahakynttilän valmistukseen tarvitaan:

  • 450 g mehiläisvahaa (rakeina)
  • 1 dl kookosöljyä
  • Sydänlankaa
  • Eteerisiä öljyjä, jos halutaan tehdä tuoksukynttilöitä
  • Kertakäyttöinen metalliastia sulatukseen
  • Puutikkuja, esim. varrastikkuja tai kyniä

Sulata mehiläisvaha ja kookosöljy vesihauteessa kertakäyttöisessä metalliastiassa tai ruoanlaittoon käyttökelvottomassa kattilassa. Huomaa, että sulatusastiaa on todennäköisesti mahdotonta puhdistaa kynttiläaskartelun jälkeen. Jos valmistat tuoksukynttilöitä, lisää seokseen reilusti eteerisiä öljyjä.

Leikkaa sydänlangasta riittävän pitkiä pätkiä, jotta saat sidottua ne esim. kynään, joka asetetaan kupin päälle. Varmista, että sydänlanka ylettää kupin pohjaan asti ja on mahdollisimman keskellä.

Kaada sulatettu kynttiläseos kuppeihin ja anna jähmettyä. Irrota solmut ja tikut ja leikkaa sydänlangat sopivan pituisiksi.

Kun kynttilä on poltettu loppuun, voi kuppiin tehdä uuden kynttilän. Näistä tulisi suloinen kattaus vaikkapa puutarhajuhliin - kesää odotellessa!