Juhannusterveiset

Tällaiset pellavapyyhkeet valmistuvat käden käänteessä, ja olisivat varmasti mieluinen mökkituliainen. Erilaisten lehtien keräämisessä on selvästi juhannustaikojen tunnelmaa!

Ompelin pyyhkeet itse, mutta kaupoista löytyy varmasti sopivia yksivärisiä tai haaleakuvioisia pyyhkeitä. Pinnaltaan kankaan tulee olla tasainen, ja materiaali voi olla pellavaa, puuvillaa, tai niiden sekoitusta. Uusi kangas tai pyyhe kannattaa pestä ennen kankaanpainantaa.

  1. Kerää erilaisia puiden ja muiden kasvien lehtiä. Valitse melko pieniä lehtiä, jos haluat tehdä kuviosta kranssimaisen.
  2. Piirrä kankaan keskelle ympyrä kangasliidulla tai haaleasti lyijykynällä vaikkapa leipälautasta apuna käyttäen.
  3. Sommittele lehdet ympyrän muotoon siinä järjestyksessä, mikä omaa silmää miellyttää.
  4. Ota yksi lehti kerrallaan sommitelmasta ja lisää sen alapinnalle (jossa lehtiruodit ovat koholla) siveltimen avulla kankaanpainoväriä. Pehmeäkarvainen lattasivellin toimi parhaiten. Pidä lehti esim. sanomalehden päällä, jolloin saat siveltyä väriä koko pinnalle. Tarkista, että väriä on joka kohdassa riittävästi, mutta ei niin paljon, että painaessa lehden yksityiskohdat häviävät. Voit tehdä testejä paperille tai kangastilkulle ennen varsinaista painamista.
  5. Aseta lehti väripuoli alaspäin kankaan päälle haluamaasi kohtaan. Laita lehden päälle pala paperia, jonka avulla saat paineltua kuvion siististi. Paperin päältä voi telata askartelutelalla tai painella ja sivellä sormilla melko voimakkaasti. Nosta varovasti paperi ja lehti irti kankaasta. Paina loput lehdet samalla tavalla.
  6. Anna värin kuivua täysin kuivaksi ja silitä pyyhe sen jälkeen nurjalta puolelta kankaanpainovärin ohjeen mukaan (yleensä n. 2 min kankaan kestämällä maksimilämpötilalla). Silittäminen muuttaa painovärin vesipesun kestäväksi.

Kommentoi