Hävikkiviikon pannarit

Hyvää hävikkiviikkoa!

Jos johonkin ruoka-aiheiseen teemapäivään tai -viikkoon on syytä suhtautua vakavasti, on se juuri hävikkiviikko: Jopa kolmannes tuotetusta ruoasta päätyy roskiin, joka kymmenes hedelmä tai vihannes päätyy suun sijaan hävikiksi ja roskapussin uumeniin tungettaan vuositasolla satoja euroja per suomalainen. Eihän siinä ole mitään järkeä!

Täällä on käsi pystyssä virheen merkiksi – ollaan alueella, jossa petrattavaa todellakin on. Välillä handlaan homman ihan mallikelpoisesti. Hyödynnän jämiä, pelastan nahistuvia kasviksia ja säädän ruokasuunnitelmia päivämäärien mukaan. Toisinaan homma kaatuu kuin korttitalo, arki kumoaa hyvät suunnitelmat. Myönnän, on niin paljon helpompi käydä kaupassa ostamassa ruokatarvikkeet kuin kurvata kotiin katsomaan, mitä kaapissa olikaan. Kauppalista – tai itsekseen täyttöasteesta ja päivämääristä raportoiva jääkaappi – olisi usein tarpeen. Yritän opetella käyttämään moista hienoutta. Tarkoitan siis sitä kauppalistaa.

Pakastin on pelastukseni, sillä sinne laitan lounaaksi sopivia jämäruokia annosrasioissa. Myös leivät meillä laitetaan käytännössä aina viipaloituina pakastimeen. En myöskään ole nökönuuka päivämäärien kanssa; luotan maku- ja hajuaistiini kyllä päivämäärämerkintöjä paremmin.

Näissä pienissä pannareissa hyödynsin sen viimeisen lusikallisen maustamatonta jogurttia ja rahkaa. En edes ymmärrä, miten sellaiset nokareet edes oli päätynyt takaisin jääkaappiin. Myös maito oli eilistä, munien käyttökelpoisuuden arvioin haistamalla, sillä päivämääriä ystävän kotikanalan munissa ei tietenkään ole. Täytteeksi pannarit saivat kourallisen paistettuja sieniä, nahistuneita kirsikkatomaatteja, jotka nahistin uunissa ja eiliseltä illalliselta jääneitä vihreitä papuja. Eli tasan sitä mitä kaapissa oli. Usein tämänkaltaisten pannareiden kanssa syömme myös jauhelihakastikkeen jämät – kaksi herkkua yhdessä. Viimeiset pannarit syötiin vaahterasiirapin ja mustikoiden kanssa. Eikä jäänyt yhtään hävikkiä.


RESEPTI

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

2 kananmunaa

2 dl maustamatonta jogurttia tai rahkaa (tai kermaviiliä)

1 dl maitoa

2 rkl rypsiöljyä


Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Riko toiseen kulhoon kananmunat sekä lisää jogurtti ja maito. Sekoita. Yhdistä seos kuiviin aineisiin ja lisää öljy. Paista pannukakkuja pienessä määrässä rypsiöljyä lettupannulla keskilämmöllä molemmin puolin. Tarjoa suolaisena täytteenä esimerkiksi jauhelihakastiketta tai paistettuja sieniä. Hunaja tai vaahterasiirappi ja marjat tai hedelmät sopivat hyvin makeiksi täytteiksi.

_____Kommentoi