Epätäydellisen täydellinen emäntä

Ulkoista. Osta valmiina ja hanki apua. Valmistele hyvissä ajoin etukäteen. Äläkä nyt ainakaan ala siivota niitä kaappeja. Teoriassa jokainen osaa järjestää stressittömät juhlat. Käytännössä epäonnistun säännöllisesti.


Tunnistan akilleen kantapääni: Kunnianhimo ja täydellisyyden tavoittelu. Juhlahuuruissa yliarvioin taitoni kakkutaiturina ja paisutan listan tarjottavista turhan pitkäksi. Kun järjestää juhlia liian harvoin, on plakkarissa liikaa kiehtovia juhlareseptejä. Pakko testata, kun kerrankin on tilaisuus. Kuka nyt niitä kakkuja arkisin söisi. Ei puhettakaan luottoresepteihin keskittyvästä, järkevästä emäntätyypistä.

Hiki päässä, tukka sekaisin ja kaikki valmiina viime tipassa. Miten tässä näin kävi? Aiemmin olin jämpti ja huoleton emäntä, joka ennätti siemaista vaikka lasillisen kuohuviiniä ennen vieraiden tuloa - tukka ja koti ojennuksessa. Nyt aikataulut paukkuvat jo, kun leivon pari kakkua siskonlasten syntymäpäiville. Päivälliskutsuilla aikaoptimismi saa minut lähettämään vienoja toiveita yläkertaan, että vieraat omaisivat eteläeurooppalaisen aikakäsitteen.

Aion tehdä parannuksen. Tämän kevään juhlaputkeen olen hankkinut henkilökohtaisen personal trainerin tueksi kohtuullistamiseen. Kesti yhdeksän kuukautta kantaa ja synnyttää sellainen, mutta kun hän vihdoin tuli, omi hän samantien toisen käden jatkuvaan käyttöönsä, usein molemmat - ja siihen päälle hamuaa vielä rinnankin. Pieni neliviikkoinen saa taustatukea mieheltäni. Minä laadin ristiäismenua, mies realistina lyhentää listaa punakynän kanssa. 

Järjen löytymiseen tarvitaan vain yksi päivä, kun vauva kaipaa syliä tauotta ja itse lämmittää saman maksalaatikon kolme kertaa mikrossa - eikä silti ennätä syödä sitä. Tartun puhelimeen: Soitan äidille, anopille, siskolle ja astiavuokraamoon, johon astiat voi palauttaa likaisina. Tilaan macaronit konditoriasta. Typistän listan tarjoiluista napakaksi. Valitsen omalle työlistalleni vain ruokalajeja, jotka eivät hätkähdä, jos joutuvat kesken valmistelujen odottamaan pienen tulokkaan nälän takia. Kaapin ovet olen aina ymmärtänyt pitää kiinni.

Olisiko tässä uusi alku? Paluu takaisin epätäydellisen täydelliseksi emännäksi, joka osaa järjestää juhlat stressittä. Sellaiset, joissa emäntäkin juhlii rennosti.


Kommentoi