Elämän eväät

Alkaa olla se aika elämässä, kun saan kunnolla alkaa miettimään millaiset eväät elämään saan lapsilleni pakata. Nyt ei puhuta syvällisestä eväiden jakamisesta, vaan ihan konkreettisesti siitä, mitä ruokaa eväsrasiaan pakataan.

Eväsrasia

Nuorin aloittaa pian esikoulun ja kaksi vanhinta ammattikoulun. Eväitä ei ole tähän mennessä tarvinnut pakata kenellekään. Ainoana päänvaivana tähän asti on ollut, että mitä välipalaa lapsille keksisi koulun jälkeen.
Koska vanhimmat aloittavat koulunsa toisella paikkakunnalla, minne on jonkun verran matkaa, niin eväät olisi hyvä idea ottaa mukaan. Varsinkin sen takia, ettei sorruta ns. kioskisyömiseen ja haeta nopeita hiilihydraatteja ja täysin turhia sokerijuomia pikkunälkään.

Nuorimmainen tulee kotia esikoulun jälkeen, että päivä ei sen puoleen veny hänellä pitkäksi ja eväitä ei välttämättä tarvitse pakata mukaan. Mutta hänen ikäiselleen on kuitenkin kiva joskus tehdä jotain ylimääräistä ja yllättää hieman erilaisella välipalalla/eväällä.

Ongelmana on se, että ideat alkavat välillä käydä vähiin, koska lapset kyllästyvät helposti samoihin ruokiin. Pienempään nälkään ei aina olekaan helppo keksiä sopivaa syötävää.
Eväsruokien vaatimukset ovat oikeastaan ne, että ne säilyvät jonkun aikaa, eivätkä ole tilaa vieviä. Varsinkin erilaiset hedelmät kulkevat kätevästi mukana ja ovatkin loistavia eväsruokia helppoutensa ja nopeutensa sekä terveellisyytensä ansioista. Parhaat eväsruoat ovat nopeita ja terveellisiä.
Melko kevyiden hedelmien seuraksi sopii energiapitoisemmat pähkinät. Oikeat ja riittävät eväät antavat energiaa jaksaa ja pitävät mielen virkeänä.


Elämän eväät

Kevät ja kesä on eväsretkien kulta-aikaa, jolloin syötävää pakataan mukaan niin autoretkelle kuin piknikille. Joskus perheen pienempiä on hauska ilahduttaa ja tehdä pienet eväät vaikkapa ihan kotipihalla nautittavaksi.
Nuorimpia syöjiä on kiva hauskuttaa tekemällä tavanomaisesta erityistä. Hedelmistä ja kasviksista saa rakennettua, jos jonkinmoista öttiäistä, tornia ja taloa. Jos vihannekset ja hedelmät eivät muuten lapselle maistu, niin kannattaa kokeilla yhdessä leikkiä luvan kanssa ruoalla ja päästää mielikuvitus valloilleen lautasella ja eväsrasian pohjalla.


Kiivi-kukkia ja vesimelonitorneja

Mehukas ja pirteä kiivi ja virkistävä vesimeloni on herkullisen makea yhdistelmä kevyenä välipalana. Joukkoon lisätään sesongin mukaan erilaisia marjoja ja pähkinöitä ja kiva kokonaisuus on valmis. Viereen voi lisätä kulhollisen rasvatonta luonnonjogurttia, jota voi lusikoida lautaselle.
Kiivi, vesimeloni, marjat ja pähkinät ovat kaikki mainiota pakattavia myös mukaan eväsrasiaan. Seuraksi voi pakata jogurttia tai täysjyväruisleipää.

Muita hyviä eväsrasiaan pakattavia eväitä ovat:
-erilaiset paloitellut kasvikset
-hedelmät
-myslipatukat
-vauvojen hedelmä-ja marjasoseet
-kuivatut hedelmät
-erilaiset pähkinät ja pähkinäsekoitukset

Ja jos aiemmin kirjoitin konkreettisesti eväistä, niin syvällisemmin ajatellen, toivon, että sinne poikien elämän eväsrasiaan sujahtaisi mukaan hauskuttelua ja avointa mieltä. Että sinne mahtuisi aina mukaan kiivi-kukkia ja vesimelonitorneja.

Pidetään eväsrasiat avoimina!


Kommentoi