Edullinen ruoka - Liha-makaronilaatikko

Edullista ruokaa

Olemme käyttäneet jo vuoden verran kauppojen noutopalvelua sattuneista syistä. Otin alunperin tämän tavan käyttööni siitä syystä, että voisin paremmin seurata ruokakuluja ja myös hillitä ns. turhan ostamista, mitä monesti tapahtuu kauppaan mentäessä.

Koronatilanne sai jatkamaan tätä, jo hyväksi havaittua tapaa. Olen huomannut, että olen suunnitelmallisempi suunnitellessani ruokaostoksia ja miettiessäni aina seuraavan viikon ruokalistaa. Käytän hyväkseni paljon sesonkivihanneksia ja hedelmiä, jotka ovat yleensä suhteellisen edullisia. Lisäksi etsin kaupasta ”omia etuja” ja tarjouksia. Olen onnistunut kääntämään kauppalaskujen summaa reilusti alaspäin ja voisinkin sanoa, että olemme syöneet nyt vuoden verran edullisempaa ruokaa.

Tässä kohtaa täytyy mainita, että kokonaisuus ratkaisee. Jos yhtenä päivänä tulee syötyä esimerkiksi hieman kalliimpaa, sanotaan vaikkapa kalaa, yritän kompensoida sen toisina päivinä edullisemmilla raaka-aineilla.

Herkuttele tähteillä

Myös tähteet ja ruokasuunnittelu on suuressa osassa kauppalaskun pienentämistä.

Edellispäivän tähteet on kiireisen arjen pelastus. Kun valmistan ruokaa kerralla reilun määrän, säästän seuraavana (seuraavina) päivinä ruoanlaitossa valtavasti aikaa. Moni ruoka maistuu itse asiassa jopa paremmalta seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä eli paranee vanhetessaan.

Erilaiset vuoka-, pata- ja keittoruoat säilyvät oikein hienosti jääkaapissa seuraaviin päiviin. Voit myös jatkojalostaa ruokia lisäämällä niihin joitain uusia ainesosia. Tällä tavoin saat vaihtelua. Jos sama ruoka ei maistu useana päivänä peräkkäin, voi suurimman osan seuraavista ruoista pakastaa ja lämmittää tarvittaessa.

Jäähdytä ja säilö oikein

Kun ruokaa valmistaa kerralla useaksi päiväksi, tulee toki kiinnittää huomiota ruoan jäähdytykseen ja säilytykseen. Jäähdytä ruoka nopeasti ja siirrä se sitten kylmään.
Jos pakastat, pakasta ruoka yksittäisissä annosrasioissa tai valmista vuokaruoat, kuten lasagnet, keraamiseen vuokaan, jonka voi tarpeen tullen nostaa suoraan uuniin lämpenemään.

Liha-makaronilaatikkoMakaronilaatikko

Liha-makaronilaatikko on yksi niistä edullista arjen ruoista, jota meillä tulee tehtyä melko säännöllisesti. Liha-makaronilaatikko on meillä koko perheen suosikki, ja uskallan väittää, että niin on monessa muussakin perheessä. Teen aina kerralla pari vuoallista liha-makaronilaatikkoa, niin pääsen ruuanlaitossa helpommalla seuraavana päivänä.Liha-makaronilaatikko

n. 6:lle

 • 1 ps (à 400 g) täysjyvä makaroneja
 • 400 g 10 % naudanjauhelihaa
 • 1 sipuli kuutioituna
 • 1/2 tl suolaa
 • 3/4 tl mustapippuria
 • 1⁄4 tl maustepippuria
 • 2 tl timjamia

Munamaito

 • 3 kananmunaa
 • 7 dl maitoa
 • 1/2 tl suolaa  1. Laita uuni kuumenemaan 175 °C:seen.
  2. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan, noin 8 minuuttia. Valuta makaronit.
  3. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää sipulikuutiot jauhelihan joukkoon. Mausta seos suolalla, musta- ja maustepippurilla sekä timjamilla.
  4. Kaada jauhelihaseos ja makaronit isoon voideltuun vuokaan (tilavuus noin 3 l).
  5. Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan.
  6. Paista makaronilaatikkoa uunin keskitasossa noin 45 minuuttia.  Onko sinulla hyviä ja edullisia luottoreseptejä?