Ruisruudut uunipellillä

Olen aina ollut omien eväiden kannattaja. Silloin tiedän aina, että saan syödä sitä mitä tahdon, kun otan omat eväät mukaani. Oli kyse sitten matkoista, työpaikkaruokailusta tai retkistä. Minä olen aina se, joka muistuttaa eväiden tärkeydestä ja kysyy, että eikö nyt kuitenkin laiteta eväitä mukaan?

Omat eväät

Monesti olen saanut kuitenkin kummeksuviakin kommentteja ja katseita osakseni, kun kerron omista eväistäni tai, kun kaivan omat eväät esille. Omia eväitä voidaan ehkä pitää hiukan noloina, mutta minulle ne ovat aina tuoneet sellaisen seikkailufiiliksen. Mikä sen parempaa, kuin ennen matkalle lähtöä valmistaa omat eväät odottamaan sopivaa ruokailuhetkeä. Olen monesti törmännyt siihen ongelmaan, että hyviä ja ravitsevia eväitä ei olekaan saatavilla matkan varrella, silloin kun niitä tarvitsisi. Nälkäkiukku ja liian matalaksi laskenut verensokeri ei tee matkustamisesta mukavaa. Pinnan ei kuitenkaan tarvitse kiristyä, kun ennakoi eväät ennen matkalle lähtöä.

Omat eväät voi mielestäni pakata mukaan pidemmälle juna-, auto-, tai lentomatkalle. Tietysti julkisilla kulkuneuvoilla matkustaessa on syytä ottaa huomioon kanssamatkustajat. Kukaan tuskin haluaa istua sellaisen henkilön vieressä, joka mussuttaa eväänään jotain haisevaa juustoa tai kananmunia.

Mitä sitten pakkaan useimmiten mukaan evääksi. Kyllä se niin vain on, että ruista sen olla pitää, muodossa tai toisessa. Eri täyttein täytetyt ruisruudut ovat täydellisiä matkaeväitä. Täyttäviä ja herkullisia. Näitä leipiä kadehtii jopa vierustoveri.

Leivän leipominen tällä tavoin uunipellillä on vaivatonta ja helppoa.

Ruisruudut uunipellillä

n. 20 kpl

50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1/2 dl rypsiöljyä
4 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
½ dl vaalea siirappia
n. 5-6 dl vehnäjauhoja

Lisäksi
ruisjauhoja

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
2. Lisää mukaan öljy, ruisjauhot, suola ja siirappi.
3. Lisää viimeiseksi joukkoon vehnäjauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti.
4. Kohota taikinaa liinan alla peitettynä noin 30 minuuttia.
5. Ota noin 30 x 35 uunipelti ja peitä se leivinpaperilla.
6. Jauhota leivinpaperi ruisjauhoilla. Kaada taikina leivinpaperille ja painele se jauhotetuin käsin tasaisen litteäksi koko pellin peittäväksi matalaksi levyksi.
7. Painele pinta haarukalla ja ripottele pinnalle hiukan ruisjauhoja.
8. Jaa pinta ruutuihin pizzaleikkuria apuna käyttäen.
9. Anna kohota liinan alla peitettynä vielä noin 30 minuuttia.
10. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
11. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.