Omena-kanelipiirakka

Talvikuukaudet harvemmin yhdistetään omeniin tai omenaleivonnaisiin. Mutta miksipä ei, koska nyt alkaa olla pikkuhiljaa hyvä aika tehdä tilaa pakastimeen uuden sadon hedelmille ja marjoille.

Omenasato talteen

Meillä on pakkasessa edellisen vuoden omenasadosta omenamuusia ja lohkoina pakastettuja omenoita. Syksyllä harvemmin ehtii käyttää hyödyksi kaikkea omenapuun antimia. Mutta onneksi tuoreita omenoita voi hyvin pakastaa raasteena tai viipaleina. Ne sopivat esimerkiksi piirakoihin, puuroihin, keittoihin ja kiisseleihin. Pakastan omenat rasioissa, mutta ne voi toki pakastaa myös pusseissa. Ennen pakastusta huuhdon omenat ja poistan siemenkodat ja lohkon sopiviksi käyttöpaloiksi. Jos omasta pakkasesta ei löydy omenasatoa, niin kaupastahan niitä omenia saa.Overseas-omenat

Kun Suomessa on talvi, helmi-maaliskuussa alkavat Etelä-Amerikan ja Etelä-Afrikan omenien satokaudet ns. Overseas-satokausi.

Overseas-omenoita ei varastoida kuin pieniä hetkiä normaaleissa kylmävarastoissa, kun taas Euroopan sadosta iso osa varastoidaan joko kylmävarastoihin tai CA-huoneisiin. Loistavan ja ammattimaisen varastoinnin ansiosta meillä on Suomessa mahdollisuus saada kotimaista omenaa kaupasta vielä pitkälle kevääseen saakka. Overseas-omenat pakataan pian korjuun jälkeen kontteihin ja lähetetään matkaan. Näin mekin saamme uuden sadon raikkaita omenoita keskelle talvea!

Lähde: Satotukku

Omenapiirakka on klassikkopiirakka

Omenapiirakkaa klassisempaa piirakaa saa hakea. Siitä pitävät niin perheen nuorimmat ja suvun vanhimmat. Voi melkeinpä sanoa, että helposti valmistuva omenapiirakka maistuu aina.

Onko parempaa tunnetta kuin tulla kotiin jossa tuoksuu vastapaistettu omenapiirakka. Sen muistan omasta lapsuudesta ja olenpa sen kuullut myös omilta lapsiltani.

Mehevä ja pehmeä omenapiirakka on varsinkin sadonkorjuun aikaan suurta herkkua, mutta muistetaan, että omenapiirakasta voi hyvin nauttia ympäri vuoden.


Omena-kanelipiirakka

n. 10 annosta

150 g margariinia (rasvaa min 60%)

1 1/2 dl sokeria

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

4 munaa

Päälle
3 keskikokoista omenaa

1/2 dl sokeria tai ruokosokeria

1 1/2 tl luomu kanelia

Vuokaan
margariinia

Valmistus

1.Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
2.Vaahdota margariini ja sokeri.
3.Yhdistä kuivat aineet keskenään.
4.Lisää munat yksitellen margariini-sokerivaahtoon.
5.Lisää vehnäjauhot taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
6.Kaada taikina voideltuun noin 28 cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaa ja tasoita pinta.
7.Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Sekoita yhteen omenalohkot, sokeri ja kaneli.
8.Asettele omenalohkot tasaisesti piirakkapohjalle.
9.Paista piirakkaa uunin keskitasossa noin 30-40 minuuttia tai kunnes piirakka on valmis.