Kesärullat

Olen elokuun lapsi ja elokuun illoissa on aina ollut minusta jotain taianomaista. Samettisen sinisenä esirippuna aukeava hämärä taivas, jota elävöittää kaukaista valoa tuikkivat tähdet. Niin, elokuun illoissa on mystiikka ja romantiikka. Loppukesän mieleenpainuvat illanistujaiset on luotu muistojen kirjojen sivuiksi, jotka täyttyvät illan kuluessa yhdessä olosta, kuun kuumotuksesta, ritisevästä nuotiosta, vielä lämpimästä rantahiekasta ja suussa sulavista pikkuherkuista.

Raikkaat ja rapeat kesärullat tuovat elokuun illanistujaisiin tuulahdukseen Aasiaa. Täytä kesärullat oman makusi mukaan ja valmista seuraksi ihanaa dippiä. Varaa noin 4-5 kpl per syöjä, jos tarkoitus on tulla kylläiseksi.

Tässä on suuntaa antava ohje, mutta jokainen lisäilköön täytteitä oman maun mukaan. Muun muassa rapsakat idut, ohueksi raastettu kesäkaali, suippopaprika, erilaiset salaatit ja jopa hedelmät ovat mainioita kesärullien täytteitä.

Dippailuun sopii kaupan valmis sweet chili kastike, mutta viitseliäimmät tekevät itse omat kastikkeensa. Ja niiden valmistus ei ole edes aikaa vievää puuhaa, katso vaikka alta.

Kesärullat

6 annosta

Tarvitset

6 riisipaperia
n. 180 g katkarapuja
1-2 porkkanaa
1/2 kurkku
1 avokado
n. 1 dl korianterin lehtiä
n. 1 dl mintun lehtiä

Valmistus
1.Sulata katkaravut pussin ohjeiden mukaisesti.
2.Kuori porkkana. Leikkaa porkkana ja kurkku ohuiksi tikuiksi.
3.Halkaise avokado ja viipaloi hedelmäliha.
4.Pehmennä riisipaperit pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Vinkki! Its epehmitän riisipaperit aina kylmässä vedessä, jolloin ne eivät hetkessä muutu lötköiksi, kuten kuumassa vedessä voi käydä. Kun niillä on hiukan rakennetta jäljellä, niitä on helpompi käsitellä. Nosta pehmennyt riisipaperi leikkuulaudalle.
5.Täytä riisipaperit siten, että lisäät täytteet keskelle ja jätät reunoille tyhjää tilaa. Käännä reunat täytteiden päälle ja kieritä rulla tiiviiksi rullaksi. Tarjoa rullat dippikastikkeen kera.

Kastike

1 rkl sokeria
2 rkl kuumaa vettä
1/2 dl riisiviinietikkaa
1 tl srirachakastiketta
1/2 limen mehu
1 tl kalakastiketta
1 kesäsipuli, hienonnettuna

Valmistus
1.Liota sokeri kuumaan veteen. Lisää joukkoon kastikkeen loput ainekset ja nosta tekeytymään jääkaappiin siksi aikaa kunnes valmistat kesärullat. 

Meille elokuun illanistujaisten kohokohta on elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävät huvilakauden päättäjäiset jolloin hyvästelemme kesän. Meille huvilakauden päättäjäiset tosin tarkoittavat sitä, että kesänaapurimme lähtevät ja me jäämme tänne yksin ottamaan vastaan syksyä ja talvea.

Maailman mittakaavassa on kyse jo tuhatvuotisesta perinteestä, joka perustuu Venetsian karnevaaleihin. Meillä Suomessa Venetsialaiset ovat noin runsaan 100 vuoden ikäinen juhla. Venetsialaisten yötä on juhlittu jo 1800-luvun loppupuolella Pohjanlahden suurimmissa kaupungeissa. Aluksi juhlan viettoon kelpasi mikä tahansa elokuinen pimenevä kesäilta. Näin juhlien luonne, eli valon ja tulen leikki veden pinnalla, saatiin parhaiten esille.
Sittemmin on Venetsialaisten ajankohdaksi vakiintunut elokuun viimeinen viikonloppu. Silloin rannalle keskittyvä juhlinta pitää sisällään niin lyhtyjä, nuotioita, ilotulituksia ja hyvää ruokaa.

Kurkkaa myös Käy pöytään-blogin puolelta vinkki tunnelmallisten lyhtyjen ja tervetuliaisdrinkkien valmistukseen.Kommentoi