Viljellyt sienet - urbaanin sienestäjän valinta

Tuoreiden sienten nautiskelun ei tarvitse rajoittua vain kesä-syyskauteen: viljeltyjen sienien avulla pääset nauttimaan tuoreista antimista ympäri vuoden. Ja mikä parasta: pataan ja pannulle päätyy aina syötäväksi kelpaavia yksilöitä - ei siis pelkoa  myrkyllisistä yksilöistä, jos sienituntemus on hiukan vajavainen. Kaiken huipuksi, valtaosa myytävänä olevista sienistä on kotimaista tuotantoa.

Osterivinokasta kahvinpuruista

Tyypillisimmät myytävänä olevat sienet ovat erivärisiä ja kokoisia herkkusieniä, siitakkeita ja osterivinokkaita. Näistä herkkusieni lienee tyypillisin ja tutuin: mieto maku miellyttää kaikenikäisten makunystyröitä. 

Suurikokoinen herkkusieni, portobello, toimii vaikka hampurilaispihvin korvikkeena tai sen voi täyttää jauhelihamuhennoksella herkulliseksi iltapalaksi. 

Vahvanmakuiset siitakesienet ovat erityisesti aasialaisten suosiossa ja niitä kannattaa testata ainakin wokeissa ja aasialaisissa keitoissa. Hyvin säilyvät sienet maistuvat myös suomalaistyylisissä kokkauksissa, kokeile vaikka cappuccinoa. Kokeilunhaluinen testaa siitakesienten kotikasvatusta.

Hieman orakkaita muistuttava osterivinokas on myös miedonmakuinen tuttavuus. Siitakkeen tapaan se on arvostettu aasialaisessa keittiössä. Myös osterivinokkaita voi viljellä itse. Helsieni myy sienirihmastoa ja aloituspaketteja sienten kasvatukseen. Ehkä kohta sinunkin kahvinporoissasi kasvaa sieniä?

Sienten umami korostaa raaka-aineiden makuja

Sienten hieno aromi, umamin maku, täydentää raaka-aineiden makuja, jonka vuoksi sieniä kannattaa käyttää luovasti monentyyppisissä ruuissa: keitoista patoihin ja muhennoksista paistoksiin. Testaa vaikka näitä ohjeita!