Kananmuna on monella tapaa hyvä ruokien ja leivonnaisten raaka-aine. Se sitoo, kuohkeuttaa, saostaa, toimii emulgaattorina, antaa kiiltoa eli tuo moniin ruokiin juuri sen olennaisimman olemuksen.
Kananmuna on kotimainen raaka-aine, edullinen ja ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan mainio pakkaus. Lisäksi se on turvallinen tuote: laadukas tuotantoketju ja valvontaohjelma takaavat, että suomalaisia kananmunia voi maistella raakanakin, vaikkapa kakkutaikinassa.
Pääsiäinen on kananmunan sesonkiaikaa. Kananmuna symbolisoi uutta elämää ja elämän jatkumista, jonka vuoksi ne kuuluvat erityisesti pääsiäisen ruokaperinteisiin. Myös päättyneellä paastonajalla on ollut osuutta asiaan: syömättä jääneitä munia nautittiin urakalla, jotta ne eivät pilaantuisi.
Keitetyt ja värjätyt kananmunat ovat iloinen aloitus päivälle. Tarjoa niitä myös puolitettuina juhla-aterialla kevään heleällä hernetahnalla koristeltuna.
Kananmuna sisältää monia ravintoaineita ja se on hyvä proteiinin lähde. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Sen vuoksi jos kolesteroli on kohonnut tai henkilöllä on valtimotauti, keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa noin 3-4 kappaleeseen viikossa. Terveet ihmiset voivat käyttää kananmunaa kohtuudella.
Jos kananmuna ei sovi ruokavalioon vaikkapa allergian vuoksi tai munien käyttöä joutuu rajoittamaan, ei hätää. Kananmunan voi korvata leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa monella tapaa.
Sydänmerkin sivuilta löydät yli 200 herkullista kananmunatonta ruokaohjetta!