Monipuolinen kananmuna

Kananmuna on monella tapaa hyvä ruokien ja leivonnaisten raaka-aine. Se sitoo, kuohkeuttaa, saostaa, toimii emulgaattorina, antaa kiiltoa eli tuo moniin ruokiin juuri sen olennaisimman olemuksen.

Kananmuna on kotimainen raaka-aine, edullinen ja ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan mainio pakkaus. Lisäksi se on turvallinen tuote: laadukas tuotantoketju ja valvontaohjelma takaavat, että suomalaisia kananmunia voi maistella raakanakin, vaikkapa kakkutaikinassa.

Pääsiäisen perinteitä

Pääsiäinen on kananmunan sesonkiaikaa. Kananmuna symbolisoi uutta elämää ja elämän jatkumista, jonka vuoksi ne kuuluvat erityisesti pääsiäisen ruokaperinteisiin. Myös päättyneellä paastonajalla on ollut osuutta asiaan: syömättä jääneitä munia nautittiin urakalla, jotta ne eivät pilaantuisi.

Keitetyt ja värjätyt kananmunat ovat iloinen aloitus päivälle. Tarjoa niitä myös puolitettuina juhla-aterialla kevään heleällä hernetahnalla koristeltuna.

Paljonko kananmunia voi syödä?

Kananmuna sisältää monia ravintoaineita ja se on hyvä proteiinin lähde. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti kolesterolia. Sen vuoksi jos kolesteroli on kohonnut tai henkilöllä on valtimotauti, keltuaisen käyttöä on hyvä rajoittaa noin 3-4 kappaleeseen viikossa. Terveet ihmiset voivat käyttää kananmunaa kohtuudella.

Voiko kananmunan korvata?

Jos kananmuna ei sovi ruokavalioon vaikkapa allergian vuoksi tai munien käyttöä joutuu rajoittamaan, ei hätää. Kananmunan voi korvata leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa monella tapaa.

  • Pullat voi voidella kananmunan sijaan vaikkapa maitojauhe-vesi-seoksella tai vesi-siirappiseoksella. Pullataikinasta kananmunan voi jättää huoletta pois - kananmunan sanotaan kuivattavan taikinaa.
  • Mehevöitä piirakkataikinoita kananmunan sijaan soseutetulla banaanilla, omenahillolla, kermaviilillä tai muulla hapanmaitotuotteella.
  • Pannukakku- ja ohukaistaikinoissa kananmunan voi korvata hedelmä- tai kasvissoseella.
  • Käytä munamaidon sijaan laatikoissa ja piirakoissa vesi-maitojauheseosta tai vesi-soijajauhoseosta. Myös esimerkiksi kaurapohjaisen ruokakerman sanotaan hyydyttävän ruuan meheväksi.
  • Aina korvaavaa raaka-ainetta ei tarvita, kananmunan voi huoletta jättää pois vaikkapa lihapullataikinasta tai käyttää sitomiseen peruna- ja kasvissoseita tai perunajauhoja.
  • Testaa kananmunankorvaajaa, joita löytyy jauheina ja nestemäisenä tuubista.

Kasvata pääsiäisruoho munankuoressa

Ideoita pääsiäispöytään

Kerro se munankuorin

Katso bloggarin vinkit