Voimaa yrteistä

Kerää luonnosta, tai kasvata itse!

Yrtit antavat ruuanlaittoon oman tuoksuvan lisänsä. Jos et pääse keräämään villiyrttejä luonnosta, osta ne kaupasta tai kasvata yrtit itse siemenistä tai taimista. 


Yrttien avulla ruokiin saa helposti uudenlaisia makuja ja ne ovat mausteiden tapaan helppo tapa vähentää suolan käyttöä. Lasten kanssa voi maistella erilaisia tuoreita yrttejä ja pohtia minkä kanssa ne voisivat sopia yhteen. Yrtit ovat myös huonekasvien tapaan helppo keino tuoda luontoa lähemmäs kotiin ja lapset seuraavat usein mielellään yrttien kasvua rairuohon tapaan.

Ikkunalauta ja parveke kukoistamaan

Keväällä ja kesällä yrttejä voi kasvattaa ikkunalaudalla, parvekkeella, terassilla tai puutarhassa. Näin niiden väreistä ja tuoksuista voi nauttia pitkään. Jotkin yrtit, kuten basilika, minttu ja sitruunamelissa voivat myös karkottaa hyttysiä. Jos et omista puutarhaa tai parveketta, voit kasvattaa yrttejä myös sisäpuutarhalaitteen avulla, joita löytyy markkinoilta useita erilaisia malleja.

Valoisa ikkunalauta sopii hyvin yrttien kasvattamiseen. Yrttejä voi kasvattaa siemenistä, taimista ja kaupan ruukkuyrteistä. Kaupan ruukkuyrtin voi istuttaa hieman suurempaan ruukkuun, ennen sitä kannattaa irrottaa myyntiastia ja avata hieman usein tiheäksi kasvanutta juuristoa. Istutuksen jälkeen multa on hyvä kastella kosteaksi. Siemenistä kasvatettaessa oikea istutusaika on keväällä helmi-toukokuussa, lajista riippuen. Kostutettu multa tasoitetaan ja siemenet painellaan multaan kiinni, minkä jälkeen tietyt lajit vielä peitetään ohuella kerroksella multaa. Tarkemmat ohjeet löytyvät siementen myyntipakkauksista.

Lasitettu parveke on erinomainen paikka yrttien kasvattamiseen, sillä se muistuttaa kasvihuonetta. Yrttien kasvatus onnistuu myös avoparvekkeella. Riittävä valo on avaintekijä yrttien kasvattamisessa. Parvekkeella voi kasvatukseen käyttää isompia ruukkuja tai viljelylaatikoita.

Tuoreyrttien säilytys ja käyttö ruoanlaitossa

Ruukuissa myytävät tuoreyrtit voivat nahistua huoneenlämmössä nopeasti, mutta viileässä säilytettynä yrtit saa pysymään elinvoimaisina pidempään. Useimmat tuoreyrtit tuleekin säilyttää viileässä ja suojamuovi jättää paikoilleen kuivumisen ehkäisemiseksi. Poikkeuksena ovat basilika ja sitruunamelissa, jotka säilyvät parhaiten huoneenlämmössä kevyellä kastelulla. Yrttejä voi myös pakastaa, kuivata tai säilöä esimerkiksi öljyyn. Mausteöljyt ovat loistava tapa lisätä makua salaattiin.

Ruoanlaitossa tuoreita yrttejä kannattaa käyttää 2–3 kertaa niin paljon kuin kuivattuja, tai ruokalusikallisen tuoretta yrttiä teelusikkallista kuivattua yrtti kohti. Yrtit kannattaa lisätä ruokaan viimeisenä, jotta niiden maku pysyy voimakkaana. Poikkeuksena ovat puuvartiset yrtit kuten rosmariini ja timjami. Yrtit voi käyttää varsiaan myöten.

Kokeile näitä

  • Minttu on useimmille tuttu jälkiruoista ja makeisista. Sitä voi käyttää kuitenkin myös kastikkeissa, keitoissa, perunoiden mausteena, liha- ja kalaruokien mausteena ja osana leivonnaisia. Kokeile minttua persiljan kanssa taboulleh-salaatissa.
  • Korianteri on monille tuttu kaakkoisaasialaisista ruoista. Korianteria käytetään myös venäläisessä ja etelä-amerikkalaisessa keittiössä. Korianterin maku jakaa mielipiteitä, joten sen käyttö kannattaa aloittaa varovaisesti. Kokeile korianteria esimerkiksi aasialaisessa lihapadassa.
  • Kumina on useimmille tuttu joululeivästä. Kumina voi olla Suomessakin luonnonvaraisena kasvava kumina tai intialaista maustekuminaa. Kuminan siemenet sopivat kana- ja maksaruokien, uuniperunoiden, leivonnaisten ja juomien maustamiseen. Kuminan lehtiä voi käyttää keittoihin, kuten kala-, tomaatti- ja kaalikeittoihin ja lisäksi salaatteihin. Kokeile esimerkiksi kikherneleipäsiä.
  • Meirami sopii herne-, kaali- ja maksaruokien maustamiseen ja se onkin perinteinen kaalilaatikon mauste. Meiramia kannattaa kokeilla myös pitsan, kasvispiirakan ja makaronilaatikon mausteena. Myös hernekeitto saa uutta makua meiramista. Kokeile tattikaalikääryleitä.
  • Sitruunamelissa maustaa kasvis-, kala-, liha-, riista- ja linturuuat sekä munakkaat. Se toimii myös erilaisten juomien, kuten teen ja boolien mausteena, minkä lisäksi se on erinomainen koriste kestävien lehtiensä ansiosta. Kala-kasvisvartaat saavat sitruunamelissasta mukavan sitruunaisen säväyksen.

Teksti Karim Khanji, kuva Anna Kara