Zero waste -teepussit

Zero waste -ajattelun hengessä ompelin kankaisia teepusseja, joita voi käyttää uudestaan ja uudestaan. Syksyllä uutisoitiin tutkimuksesta, jossa havaittiin ns. luksusteepusseista liukenevan miljardeittain mikromuovia. On aika vaikeaa ymmärtää, että miksi on alettu valmistaa teepusseja muovista paperin sijaan. No näistä kierrätetyistä luonnonmateriaaleista valmistetuista ei ole haittaa terveydelle eikä luonnolle. Irtoteetä myyvistä kaupoista voi lisäksi ostaa teetä paperipussiin tai omaan astiaan, jolloin välttyy myös turhilta pakkausmateriaaleilta.

Zero waste on ajattelutapa, joka kannustaa vähentämään jätettä ja tavoittelemaan elämäntapaa, josta jätettä ei synny. Jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja joka päätyy lopulta poltettavaksi - siis sekajätettä ja energiajätettä. Ajattelu ulottuu kuitenkin myös kodin jäteastioiden ulkopuolelle ja kannustaa tavoittelemaan kokonaisvaltaisesti kestävää elämäntapaa.
-Zero Waste Finland ry

Kestoteepussien valmistukseen tarvitaan:

 • ohutta puuvilla- tai pellavakangasta. Erinomaisesti materiaaliksi käy esimerkiksi vanha ohueksi kauhtunut keittiöpyyhe.
 • puuvillalankaa
 • ompelukone ja ompelulankaa
 • lisäksi halutessaan voi laittaa kiristyslangan päähän painoksi puuhelmen tai muun reiällisen pikkuesineen.

Jos käytät uutta kangasta, se täytyy pestä huolellisesti, jotta siitä huuhtoutuvat kaikki mahdolliset käsittelyaineet. Lisäksi kangas kannattaa huuhdella kiehuvassa vedessä.

Pussit voi ommella ihan omalla tyylillä, miten parhaaksi näkee, kunhan yläreunaan jää kuja kiristyslangalle. Parhaiten kestäviä pusseja saat huolittelemalla ihan ensimmäiseksi siksakompeleella kaikki reunat.

Tässä minun ohjeeni:

 1. Leikkaa kankaasta n. 10 x 15 cm kokoinen pala.
 2. Silitä alareunaan n. 1 cm taitos, ja sen jälkeen taitokset reunoille. Viimeiseksi silitä yläreunan taitos.
 3. Aseta yläreunan taitoksen sisään sopivan pituinen puuvillalanka ja ompele kuja sivutaitokset edelleen taitettuina.
 4. Käännä kangas kaksinkerroin niin, että taitokset jäävät pussin sisäpuolelle, ja ompele reuna ja pohja tikkaamalla päältä mahdollisimman läheltä reunaa.
 5. Solmi kiristyslangan päät yhteen.

Lahjavinkki! Osta teen ystävälle jotain erityisen hyvää teetä ja liitä pakettiin mukaan itsetehtyjä teepusseja.

Skonssien ohje löytyy Sydänmerkin resepteistä: spelttiskonssit.

Ja loppuun vielä vinkki kattaukseen ja sisustukseen: Osta kukkakaupasta kimpun sijaan vain pari vihreää oksaa tai kivalta näyttävä yksittäinen kukka. Vihreät oksat säilyvät pitkään ja maksavat vain noin euron kappale.


  Kommentoi