Vegehodarit


Talvi kurottelee jo kohti kevättä. Ei se ihan vielä anna periksi. Pari villiä pyörähdystä tanssilattialla kuuluu aina ohjelmaa, mutta selvästi talvi on taipunut kevättalveksi, välivuodenajaksi, joka ansaitsisi ihan virallisen vuodenaikatittelin. Ja jos minulta kysytään, se kevättalvi kruunattaisiin vuodenaikojen kuningattareksi, niin hurmaava se valoisuudessaan on.


Kevättalvella retkijalkoja alkaa aina jo kuumottaa. Siinä missä ydintalvella retkisäät on usein vähän vilakoita, on kevään korvalla aurinkoiset retket ehkä parasta puuhaa. Sateella tai umpiväsyneenä retken voi tehdä vaikka olkkariin, sillä kohde ei ole olennaista, eväät on!

Tavallisten hodareiden rinnalla rapsakasta varsiparsakaalista eli broccoliinista tehdyt hodarit ovat ihanan raikas vaihtoehto. Raaka-aineet ovat niin yksinkertaiset, että hodareiden kokoaminen onnistuu oikeastikin retkellä – viehkoilla persiljatupsuilla saa aikaa helposti onnenhuokauksia. Helppoudestaan huolimatta hodarit on maukkaita. Varsaparsakaalit voi grillata nopeasti nuotiolla tai paahtaa valmiiksi jo kotona. Molemmilla tavoilla vegehodarit toimivat erinomaisesti. Sämpyläksi käy kaupan patonki, mutta jos leipomiseen on aikaa, esimerkiksi nämä rouheiset sämpylät sopivat myös täytettäviksi.RESEPTI


250 g varsiparsakaalia

1 rkl rypsiöljyä

ripaus suolaa


kastike

1 dl maustamatonta jogurttia

2 tl kokojyväsinappia (Dijon)

kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna

2–3 tl sitruunamehua

ripaus suolaa

ripaus sokeria

(1 valkosipulinkynsi hienonnettuna)


lisäksi

patonkia tai sämpylöitä

tuoretta lehtipersijaa


Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita varsiparsakaalit uunivuokaan tai pellille. Pirskottele päälle öljy ja ripaus suolaa. Paahda 10 minuuttia.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa. Tarkista maku ja säädä happo, suola ja makeus tasapainoon.

Kokoa hodarit: halkaise sämpylät ja levitä kastiketta leikkauspinnoille. Nosta sämpylän väliin varsaparsakaalia (leikkaa tarvittaessa kahteen osaan) ja lisää hieman vielä kastiketta. Koristele halutessasi lehtipersiljalla.

_____


Kommentoi