Tomaattikeitto – paluu arkeen


Lomakausi alkaa hiljalleen kääntyä arkikaudeksi, vaikka kuinka mieli eläisi vielä alkukesän huumaa. Viimeistään koulujen alkaessa arki palaa kyliin ja kaupunkeihin, elämä rytmittyy taas sillä jo vähän hellehehkussa unohtuneella, usein kiivasrytmisellä temmolla. 

Samalla kun lomat loppuvat, alkaa kaikkein kiihkein kotimaisten kasvisten kausi. Toki pitkin kesää kotimaisia herkkuja on ollut saatavilla, mutta monet kasvikset vaativat niin pitkän kasvuajan, että paras satokausi alkaa juuri nyt. Ehkä juuri siksi aika, jolloin kesä kurkottelee kohti syksyä, on lempivuodenaikani – kevättalven ja kevätkesän lisäksi tosin.

Auringon kypsyttämät tomaatit, sipulit ja valkosipuli on tämänkertaisen reseptin keskiössä. Vaikka tomaattien syvänpunainen väri tietää vahvaa makua, parhaan keiton saa, kun kasviksia paahtaa ensin uunissa. Paahtaminen syventää ja tiivistää kasvisten makua ja saa niihin lisää sävyjä. Keiton saa nopeasti pöytään, jos kasvikset odottavat valmiiksi paahdettuina jääkaapissa – nopeus on valttia arjen vauhtikäänteissä.

Ihanaa elokuuta ja kokkailemisiin! 

RESEPTI

1 kg kypsiä tomaatteja 

2 sipulia 

3–4 valkosipulinkynttä 

2 rkl oliiviöljyä 

5 dl kasvis- tai kanalientä 

1 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1–2 rkl balsamicoa

lisäksi tuoretta basilikaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 200 astetta. Lohko tomaatit muutamaan osaan, poista kannat. Kuori ja lohko sipuli. Levitä leivinpaperin päälle tomaatti- ja sipulilohkot sekä kokonaiset valkosipulinkynnet kuorineen. Huiski päälle öljy. Paahda uunissa puolisen tuntia. 

Laita kattilaan paahtuneet kasvikset. Purista valkosipulinkynsi kuorestaan. Mittaa loput ainekset kattilaan, keitä noin 15 minuuttia. Soseuta keitto ja tarjoa tuoreen basilikan kanssa.


Kommentoi