Testissä välipalapatukat

Back to school! Arkeenpaluu pakottaa valitsemaan paitsi hienon repun ja uudet inspiroivat liikuntalajit myös fiksuja välipaloja. Vertailin välipalapatukoiden ravitsemuksellisia arvoja ja pohdin, onko niille sijaa hyvässä ruokavaliossa. Ja jos patukalle on paikkansa, millainen vaihtoehto kannattaa valita?

Välipaloilla on hyvät markkinat. Isohkosta marketista erilaisia patukoita löytyi kolmelta eri hyllypaikalta. Suurimman huomion veivät edelleen proteiinipatukat korvapuusti-, pähkinäsuklaa- ja karamellimakuineen, mutta trendi on ilahduttava: uusia kaura-, pähkinä- ja hedelmäpohjaisia tuotteita näkyvissä! Summanmutikassa nappasin viisi patukkaa ravitsemusasiantuntijan tarkempaan syyniin - joukossa muitakin kuin niitä proteiinipatukoita.


Elovena Kaurainen Välipalapatukka Aprikoosi 35 g

Ravintosisältö/100 g
Energiaa 370 kcal
Rasvaa 9,9 g
tyydyttynyttä rasvaa 1,1 g
Kuitua 9,6 g
Proteiinia 6,9 g 

Suurin osuus terveellistä kauraa, lisäksi rusinoita, aprikoosia ja seesaminsiemeniä. Erinomainen rasvan laatu, kivasti kuitua, ja yllättävän hyvin myös proteiinia tämänkaltaiseksi patukaksi. Mausta tulee mieleen raakakakku.

Leader High Protein Bar Double Chocolate 61 g

Ravintosisältö/100 g
Energiaa 341 kcal 
Rasvaa 10 g
tyydyttynyttä rasvaa 7 g
Kuitua 3,3 g
Proteiinia 22 g

"Perusversio" markkinoilla olevista proteiinipatukoista. Isompi kuin testin muun patukat, joten energiaakin tulee enemmän. Proteiinina on soijaproteiini, joka on hyvälaatuista, aminohappokoostumukseltaan täysipainoista proteiinia. Toisaalta kuidun osuus on pieni ja tyydyttynyttä rasvaa suhteessa paljon, sillä rasvana on käytetty palmuöljyä. 

Jyväshyvä Lempikaura Paahdetut Siemenet 30 g 

Ravintosisältö/100 g
Energiaa 507 kcal
Rasvaa 32 g
tyydyttynyttä rasvaa 2,9 g
Kuituaa 8 g
Proteiinia 11 g  

Lähes puolet patukasta on kauraa (vau!), jonka lisäksi energiaa tulee rypsiöljystä ja siemenistä. Melko rasvainen tuote, mutta rasvan laatu on onneksi kunnossa. Keksimäisen rakenteen ansiosta passaisi hyvin iltapäiväkahvin kanssa.

Leader Barebar Red Berries 40 g

Ravintosisältö/100 g
Energiaa 398 kcal
Rasvaa 18 g
tyydyttynyttä rasvaa 4,3 g
Kuitua 5,8 g
Proteiinia 8 g

Taatelipohjainen patukka, jossa pehmeää rasvaa ja proteiinia tulee cashewpähkinästä ja mantelista. Olen suositellut tämäntyyppisiä patukoita usein valmennusasiakkailleni laukun pohjalle - sama kuin söisi kourallisen pähkinöitä ja kuivattuja marjoja.   

Puhdistamo Puhdas Snack Raakakaakao 40 g (sorry, kuvassa manteliverio, mutta se poistunut ilmeisesti markkinoilta)

Ravintosisältö/100 g
Energiaa 508 kcal
Rasvaa 30,4 g
tyydyttynyttä rasvaa 7,5 g
Kuitua 8,1 g
Proteiinia 12 g

Ei hassumpi tämäkään. Mantelia ja taatelia sisältävä patukka, jossa kaakao nostaa hieman tyydyttyneen rasvan määrää. Auttaa ehkä suklaanhimoon (tai sitten ei). Lisäksi kurpitsansiemeniä ja seesaminsiemeniä. Proteiinia on hieman enemmän kuin monessa muussa patukoissa. Kelpo tuote, jos maku miellyttää!

Mitä tästä kaikesta pitäisi sitten ajatella?

Välipalapatukka soveltuu silloin tällöin välipalaksi ehkäisemään iltapäivän palaveriväsymystä ja turvaamaan aktiivisen koululaisen energiansaannin. Parempi siis patukka laukunpohjalla kuin nälkäkiukku tai hallitsemattomat mieliteot, joiden seurauksena herkkukaappi tyhjenee.

Kannattaa kuitenkin tarkistaa, että patukasta saisi jotakin oikeasti hyödyllistä, kuten kuitua ja vähintään kaksi kolmasosaa pehmeää rasvaa. Erittäin proteiinipitoisen patukan (ks. patukka 3) käyttötarkoituksen näkisin lähinnä intensiivisen treenin jälkeen palauttavana ateriana esimerkiksi banaanin rinnalla, jos proteiininlähteen pitää kulkea helposti mukana. 

Niin ja ateriankorvikepatukat jätin tämän tekstin ulkopuolelle, koska ne eivät sovellu lapsille - eivätkä oikeastaan aikuisellekaan. En suosittele ketään korvaamaan lounasta tai illallista vihaiseksi tekevällä pseudoruoalla.  


Hyväntuulisia iltapäiviä kaikille!

Laura


Kommentoi