Terveellisemmät joulumakeiset

Meillä tavataan joulun alla järjestää perheen kesken joulumakeispaja. Silloin valmistamme perinteisiä joulumakeisia, joita jo meidän mummomme valmistivat jouluisin. Mukaan on vuosien varrella tullut myös pari uutta makeisreseptiä lasten toiveiden myötä. Joulumakeiset maistuvat itse tehtyinä kaikkein parhaimmilta.

Herkuttelu kuuluu jouluun.

Jouluna herkutellaan makeisilla, mutta senkin voi tehdä astetta terveellisemmin. Valkoinen sokeri korvataan näissä joulumakeisissa kuivatuilla hedelmillä. Viikunat, aprikoosit, taatelit, rusinat ja pähkinät kuuluvat joulun makuihin. Niitä käytimmekin näissä kivoissa ja makeispalloissa ja patukoissa.

Nämä terveellisemmät joulumakeiset maistuvat vaikkapa joulun välipalana. Kaneli-taatelipallot ja pähkinäpatukat ovat myös mainio lahjaidea. Miksipä et antaisi tänä vuonna joululahjaksi itse tehtyjä makeisia. Perheenjäsenet ja ystävät arvostavat taatusti syötävää herkkulahjaa.

Suuhun sopivat kaneli-taatelipallot ovat ihania, jouluisen suklaisia pallosia.

Vinkki!

Voit kieritellä kaneli-taatelipallot myös puolukka- tai karpalojauheessa.

Kaneli-taatelipallot

n. 8 kpl

1 dl kaurahiutaleita (gluteenittomia)
75 g kivettömiä taateleita
1 tl luomu kanelia
1/4 suolaa
n. 1 rkl vettä
1 rkl kaakaota

1.Aja kaurahiutaleet hienoksi yleiskoneessa.
2.Lisää joukkoon taatelit, puolet kanelita, suola ja vesi pienissä erissä. Aja hienoksi massaksi.
3.Sekoita kaakao ja puolet kanelista yhteen.
4.Muotoile taatelimassasta pieniä palloja ja pyörittele pallot kaakaoseoksessa.
5.Säilytä jääkaapissa.

Nämä pähkinäpatukat ovat reiluja niin maultaan kuin kooltaankin. Voit halutessasi jakaa patukat myös pienempiin osiin.

Pähkinäpatukat

8 kpl

10 kpl kuivattua viikunaa
10 kpl kuivattua aprikoosia
2 dl sultaanirusinoita
loraus vettä
3/4 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
1 dl pistaasipähkinöitä
1 dl saksanpähkinöitä

Päälle

n. 1 dl kookoshiutaleita

1.Aja viikunat, aprikoosit, rusinat ja mausteet yhteen tehosekoittimessa tai voimakkaalla sauvasekoittimella. Voit lisätä lorauksen vettä joukkoon, se helpottaa massan ajamista hienoksi.
2.Murskaa pähkinät ja lisää mukaan massaan.
3.Muotoile massasta noin 10 x 20 cm kokoinen levy leivinpaperille.
4.Nosta jääkaappiin jähmettymään.
5.Jaa levy 8 osaan.
6.Pyörittele patukat kookoshiutaleissa.

Säilytä patukoita jääkaapissa. Voit myös pakastaa patukat.

Lisää joulumakeisten reseptejä löydät Sweet Food O`Mine blogistani.