Tee itse mehiläisvahakääreitä

Mehiläisvahakääreet ovat olleet jo muutaman vuoden ajan suosittu vaihtoehto muovikelmulle, ja olen tainnut niiden käytöstä täällä aikaisemminkin mainita. Koska minulla jää ompelutöistä runsaasti puuvillatilkkuja, päätin vähän aikaa sitten testata ruokakääreiden tekemistä itse. Käytännön kokemusten kautta teko-ohjeestani löytyy pari erityistä niksiä.

Mehiläisvahakääreen voi muotoilla käsin ruoan tai kulhon ympärille. Kääre muotoutuu käsien lämmön avulla pehmeäksi ja sen voi sulkea tiiviisti ruoan ympärille. Kääre kovettuu vielä paremmin muotoonsa viileässä (jääkaapissa). Älä kääri siihen lihaa, kalaa tai muita voimakkaasti tahrivia ruoka-aineita.

Ruokakääre on erityisen kätevä esimerkiksi juuston ja puolitettujen vihannesten ja hedelmien säilytyksessä, sekä eväiden kuljetuksessa.

Mehiläisvahakääreen teko-ohje

Tarvikkeet:
Puhdasta puuvillakangasta, esim. vanha tyynyliina tai lakana sopii mainiosti
Mehiläisvahaa pisaroina tai raastettuna isommasta "kakusta"
Sakset (mahdollisesti harkkosakset)
Silitysrauta
Leivinpaperia
Eväspussin ompeluun ompelukone

1. Leikkaa puuvillakankaasta sopivan kokoinen neliönmuotoinen pala. Noin 28 x 28 cm on käytännöllinen koko monessa tilanteessa. Itse olen huomannut, että joistain ostamistani kääreistä ovat reunat alkaneet käytössä hieman purkaantua - tämän voi välttää leikkaamalla reunat harkkosaksilla.

2. Aseta leivinpaperiarkki silityslaudalle ja puuvillakangas leivinpaperin päälle. Sommittele mehiläisvahapisaroita tai raastetta tasaisesti kankaan päälle, pisaroita noin 1 cm välein. Vahaa voi lisätä myöhemmin, jos laitat sitä liian vähän.

3. Laita päälle toinen leivinpaperiarkki, ja rupea silittämään paperin päältä varovaisesti silitysraudalla, kahden pisteen kuumuudella. Leivinpaperin läpi näkee, kun vaha alkaa sulaa kankaaseen. Kun kaikki vaha on sulanut tarkista, ettei kankaaseen jäänyt tyhjiä kohtia. Tarvittaessa lisää kuiviksi jääneisiin kohtiin vahapisaroita ja tee sulatus uudestaan.

4. Kääre kuivuu ja kovettuu käyttövalmiiksi parissa minuutissa.

Eväspussi on ollut todellä kätevä etenkin koululaisen eväiden kuljetuksessa. Lapsi käy harrastuksissa koulupäivien jälkeen, ja tarvitsee mukaansa välipalaa. Pussin suu pysyy repussa kiinni yksinkertaisesti käärimällä, kuten kuvasta näkyy. Eväspussi kannattaa ommella muotoonsa ennen mehiläisvahan lisäämistä, ja avata kuumana heti vahan sulatuksen jälkeen - muutoin pussin sivut liimaantuvat kiinni toisiinsa.

Tässä vielä hoito-ohje ruokakääreille:

Ruokakäärettä voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Käytöstä riippuen kääre pysyy hyvänä yleensä 1-2 vuotta. Käärettä ei tule pestä kuumalla vedellä, sillä silloin mehiläisvaha saattaa sulaa ja kääreen kelmumaiset ominaisuudet tuhoutua. Käytön jälkeen kääreen voi huuhdella kylmällä tai viileällä vedellä. Tarvittaessa voi käyttää tahroihin laimeaa astianpesuainetta. Ripusta kääre huuhtelun jälkeen kuivumaan.


              Kommentoi