Sytytä syksyn liikuntamotivaatio

Taivaalta sataa kissoja ja koiria, ja elämme vuoden pimeimpiä päiviä. Ei ehkä se kaikkein houkuttelevin aika kammeta itsensä ylös sohvalta ja lähteä harrastamaan liikuntaa, vaikka paradoksaalisesti liikunta piristäisi harmauden keskellä. Mutta miten salille tai lenkkipolulle asti pääsee? Lue omat jipponi liikuntainnon herättämiseen.

Sitouta itsesi
Suunnitelma on myös elämäntapamuutosta tehtäessä kaiken a ja o, sillä konkretia helpottaa toteutusta. Mieti, minä päivinä sinun olisi helpointa liikkua ja miten, ja pidä tästä kiinni, aivan kuten muistakin sovituista menoista. Ilmoittaudu liikuntakurssille tai -ryhmään, niin kalenterista on jo valmiiksi varattu ilta liikunnalle.

Ole armollisempi
Kyllä se niin on, että armollisuus ei ole heikkoutta vaan viisautta. :) Pienin askelin eteneminen johtaa pysyvämpiin tuloksiin, ja säästyt hampaiden kiristelyltä ja huonolta omaltatunnolta. Anna itsellesi lupa lähteä kotiin lenkiltä tai salilta 10 minuutin jälkeen, jos se ei tunnu ollenkaan hyvältä. Pian huomaatkin lenkkeilleesi jo puoli tuntia tai nostelevasi painoja ihan mielelläsi. Ja joskus on oikeasti ihan ok tehdä vaikka vain lyhyt happikierros talon ympäri, sillä kaikki liikunta on hyvästä.

Kyllä, nämä maisemat saattavat motivoida enemmän kuin räntäsade.

Valitse lempilajisi
Liikkumisen pitää jatkuakseen olla mukavaa tai vähintäänkin siedettävää, ei vastenmielistä. Jos jo ajatus liikunnasta yököttää, kannattaa pohtia tälle syitä. Oletko asettanut itsellesi liian kovia tavoitteita tai yritätkö pakottaa itseäsi lajiin, joka ei tunnu omalta? Yksi pitää joogasta, toinen haluaa hengästyä kunnolla ryhmäliikunnassa, ja kolmas viihtyy vedessä. Sinulla on kaikki oikeus liikkua tavalla, joka tuntuu sinusta hyvältä!

Hyötyliiku
Portaat, nuo ihmisen parhaat ystävät – käytä niitä! Kävele kauppaan ja kotiin, imuroi, peuhaa lasten kanssa. Tee välillä töitä kyykkyasennossa ja seiso kokouksissa. Aina liikunnan ei tarvitse olla erillinen suoritus, vaan voit olla tyytyväinen myös ihan tavalliseen arkiaktiivisuuteen. Sitä on nykypäivänä yllättävän vähän.

Lähde liikkeelle suoraan töistä
Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen asettautunut työpäivän jälkeen sohvalle ja illan liikkumissuunnitelmat ovat jääneet toteutumatta. Oikeasti toimiva kikka on ajoittaa liikunta niin, että salille pääsee suoraan töistä päin. Rättiväsyneenä ei tietenkään ole järkevää liikkua ainakaan rankasti, mutta hieman pöhnäiseen olotilaan liikunta usein auttaa, sillä se lisää verenkiertoa myös aivoissa. Koko ilta sujuu yleensä mukavammin liikuntatuokion jälkeen.

Sovi treffit
Jos saat boostia seuralaisesta, pyri liikkumaan yhdessä ystävän kanssa. Sovitut lenkkitreffit tai kello seitsemän aamu-uinti motivoivat kummasti enemmän, kun tietää toisen odottavan. Liikuntakaverilta voi myös saada arvokasta vertaistukea pimeänä vuodenaikana. Jaettu harmitus on enää puolikas harmitus!


Reipasta loppuvuotta meille kaikille!

Laura


Kommentoi