Syksyinen piirakka ja hassut piparit

Syksyn ruska ja putoavat lehdet inspiroivat monenlaiseen tekemiseen väreillään ja muodoillaan. Lehtikuvioita voi taikinasta leikata terävällä veitsellä, mutta huomattavasti helpompaa se on muottien avulla, ja leivontatarvikeliikkeistähän löytyy vaikka mitä ihania piparimuotteja. Piirakkataikinasta voi tehdä myös suolaisia keksejä samoilla muoteilla. Valmista kaksi eri taikinaa, vaaleista sekä tummista jauhoista, niin saat vaihtelua lehtien väreihin. Kaupasta löytyy tietenkin myös valmiita pakastetaikinoita kiireiselle leipojalle.


Tein itse pinaatti-fetapiirakkaa, mutta tähän teemaan sopisi mainiosti myös esim. Sydänmerkki-resepteistä löytyvä kurpitsapiirakka. Pinaatti-fetapiirakan pohjaa paistoin ensin ilman täytettä uunissa n. 10 minuuttia, minkä jälkeen lisäsin täytteen ja paistoin 5-10 minuuttia. Sen jälkeen asettelin hieman hyytyneen täytteen päälle taikinasta leikatut ja kananmunalla voidellut lehdet ja annoin paistua piirakan kypsäksi n. 20 minuuttia. Jos päällinen meinaa palaa, voi päälle laittaa suojaksi folion.

Lapsen tultua koulusta leivottiin vielä hupaisia pipareita, joille kiinnitettiin paistamisen jälkeen syötävät silmät. Silmät voi kiinnittää esim. tipalla sulatettua tummaa suklaata. Huomasimme, että puisen cocktailtikun avulla suklaan lisääminen onnistui kätevimmin. Tosi helppoa ja hurjan hauskaa sekä lapsen, että minun mielestä.