Sieni-kesäkurpitsapiirakka


Sienipiirakka kuuluu syksyyn siinä missä puiden kellastuvat lehdet. Sienipiirakka kuuluu meillä ehdottomasti syksyn herkkuihin. Tänä vuonna ajattelin tuunata perinteisen piirakan kesäkurpitsalla. Kesäkurpitsasato oli tänä kesänä erityisen runsas ja olen yrittänyt ympätä sitä vähän joka ruokaan. Niin myös tähän sieni-kesäkurpitsapiirakkaan. Kesäkurpitsa tuo kivaa mehevyyttä piirakalle ja sopii oikein mainioksi makupariksi sienille.

Syksy on ihanaa sadonkorjuun aikaa. Se näkyy meillä selvästi ruokapöydässä. Sieniä emme tänä vuonna löytäneet, ainoastaan kaupan hyllystä ja sieltäkin aika nihkeästi. Tänä vuonna näytti olevan hiukan kurja vuosi myös marjojen suhteen. Alkukesä näytti lupaavalta, kun nuorimmaisen kanssa kävimme katsastamassa tilannetta. Marjojakaan ei tullut kuin nimeksi. Onneksi kuitenkin kesäkurpitsa ja porkkanasato oli kasvimaalla sitäkin runsaampi. Siksi meillä on syöty kesäkurpitsaa ja porkkanaa vähän joka ruoassa. Ihan vinkkinä mainittakoon, että molemmat ovat mainioita naamioitumaan ruokiin, jos kasviksien käyttöä tahtoo lisätä ruoanlaitossa. Meillä ei noiden kahden suhteen ole ongelmia, enää.

Meillä on pojat altistuneet molemmille koko ikänsä, joten en tiedä menevätkö ne mukisematta alas vain siksi, että tietävät ettei niitä pääse pakoon tässä huushollissa. Kesäkurpitsa ja porkkanat ovat molemmat kasvimaan jokavuotisia vieraita. Yrtit, salaatit ja tomaatit ovat viihtyneet ja kasvaneet meillä yllättävän hyvin. Ajattelinkin koristella sieni-kesäkurpitsapiirakan kirsikkatomaatin puolikkain, salaatein ja persiljasilpulla. Piirakan päälle voi halutessaan koota vaikka kokonaisen salaattipedin.

Maukas syksyinen sienipiirakka maistuu niin arkena kuin juhlana. Se maistuu sellaisenaan tai hyvän salaatin kera vaikkapa lounaaksi tai illanistujaisiin.

Sieni-kesäkurpitsapiirakka

n. 6 annosta

Pohja

125 g margariinia kuutioituna
3 dl spelttijauhoja
ripaus suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
2 1/2 dl kantarelleja
2 dl 15% ruokakermaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl juustoraastetta
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Päälle

salaatin lehtiä
kirsikkatomaatteja
persiljaa

Aloita valmistamalla pohja:

1.Yhdistä jauhot ja suola.
2.Nypi margariinikuutiot vehnäjauhoihin kunnes saat murumaisen seoksen.
3.Sekoita joukkoon vesi ja vaivaa sileäksi taikinaksi.
4.Painele taikina noin 26 cm halkaisijaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle.
5.Nosta piirakkavuoka jääkaappiin noin 30 minuutiksi.
6.Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
7.Paista pohjaa uunin keskitasossa noin 10 minuuttia.

Täytteen valmistus:

1.Kuutioi kesäkurpitsa ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
2.Kuumenna öljy pannulla. Lisää joukkoon sipuli- ja kesäkurpits kuutiot sekä valkosipuli. Kuullota muutama minuutti.
3.Lisää pannulle kantarellit ja jatka paistamista, kunnes neste on haihtunut sienistä.
4.Sekoita yhteen ruoanlaittokerma, kananmunat ja juustoraaste. Mausta seos mustapippurilla ja suolalla.
5.Levitä sieni-kesäkurpitsapaistos esipaistetun piirakkapohjan päälle.
6.Kaada päälle vielä muna-kermaseos.
7.Paista piirakkaa uunin keskitasossa (220 asteessa) vielä noin 25 minuuttia.
8.Koristele piirakka maun mukaan.

Vinkki!

Kokeile täytteeksi myös muita metsäsieniä, saatavuuden mukaan.


Kommentoi