Saippuanvalmistuksen saloja

Olin jotenkin kuvitellut, että saippuan valmistus on hankala ja pitkä prosessi. Mutta se onkin helppoa, nopeaa ja tosi hauskaa ja palkitsevaa. Saatavilla on siis erilaisia valmiita saippuamassoja, joihin voi sekoittaa itselle mieluisia tuoksuja ja väriaineita. Vain mielikuvitus on rajana! Käytin saippuanvalmistuksessa valkoista kasvipohjaista hyvin vaahtoavaa massaa. Osaan massasta sekoitin kahvinporoja ja tuoksuöljyä ja osaan eteeristä öljyä ja elintarvikeväriä. Molempiin lisäsin myös shea- eli karitevoita. Muotteina käytin maitotölkkiä, jogurttipurkkeja ja paperisia muffinivuokia. Kaikki toimivat aivan loistavasti, joten ei ollut tarvetta hankkia erikoisia ja kalliita muotteja.

Saippuanvalmistukseen tarvitaan:

  • saippuamassaa eli saippuapohjaa
  • mieleisiä tuoksu- tai eteerisiä öljyjä
  • halutessa väriaineita, esim. elintarvikeväriä
  • halutessa shea- eli karitevoita, joka tekee saippuasta kosteuttavampaa
  • kahvisaippuaan kahvinporoja
  • muotteja, esim. maitotölkki ja teippiä, jogurttipurkit, muffinivuoat
  • kaksi erikokoista kattilaa tai kattila ja sekoitusastia vesihauteessa sulattamista varten
  • terävä veitsi saippuan pilkkomiseen
  • sakset muottien avaamiseen

Näin se tehdään:

  • Valmistele muotit. Jos käytät maito- tai mehupurkkia, leikkaa se auki yhdeltä pitkältä sivulta ja muotoile purkin toinenkin pää tasaiseksi leikkaamalla ja teippaamalla. Pese jogurttipurkit.
  • Kuutioi pienemmiksi paloiksi ja sulata vesihauteessa n. 500 g saippuamassaa. Älä sekoita massaa kovasti, jottei se vaahtoa.
  • Sulata joukkoon sheavoi tai muut mahdolliset lisäaineet. Sheavoita lisätään palasaippuamassaan 5-20 %.
  • Jos haluat tehdä saippuaan erilaisia raitoja, jaa sulatettu massa erillisiin astioihin.
  • Sekoita saippuapohjiin haluamasi tuoksut ja väriaineet. Kuvissa olevassa kahvisaippuassa päällikerroksessa on n. 1,5 dl käytettyjä kahvinporoja ja valkoisessa kerroksessa muutama tippa piparkakkutuoksua. Mintunvärisessä saippuassa on eteeristä piparminttuöljyä ja vihreää elintarvikeväriä.
  • Kerrokselliset saippuat valmistetaan niin, että jokaisen kerroksen annetaan kovettua ennen seuraavan lisäämistä. Laitoin omat saippuani kovettumaan jääkaappiin, mikä nopeutti prosessia huomattavasti. VInkkinä, että kahvinporojen vajoaminen sulan massakerroksen pohjalle voidaan estää niin, että massaa sekoitellaan ja sen annetaan jähmettyä sen verran, että se on vielä levitettävissä muottiin, mutta porot eivät enää pääse laskeutumaan pohjalle.
  • Anna saippuoiden kovettua muoteissa aivan rauhassa. Jos jotain menee mönkään, voit sulattaa massan uudestaan.
  • Kun saippuat ovat kovettuneet, voit irrottaa ne muoteista ja viipaloida isommassa muotissa olleen massan haluamasi kokoisiksi paloiksi. Jogurttipurkit on helpointa poistaa saippuan ympäriltä leikkaamalla.
  • Kääri ihanat saippuapalasi vaikkapa voipaperiin ja sido ympärille nätti nauha, niin voit antaa niitä lahjaksi.

Kommentoi