Ruokahävikin vähentäminen - riisipuurorieskat

Vietämme parhaillaan hävikkiviikkoa 13.–19.9.2021

Hävikkiviikkoa on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien, eli kampanja järjestetään vuonna 2021 jo yhdeksättä kertaa. Olen osallistunut kampanjaan sen alusta lähtien mm. www.sweetfoodomine.com blogissani kuin IG-tililläni @sweetfoodomine


Aihe on lähellä sydäntäni ja olen jopa kirjoittanut kirjan: Kasvisruokaa koko perheelle - Terveys ja maapallo.

Kirjassa paneudutaan mm. tähteiden uuteen elämään ja kuinka vähentää hävikkiä!

Voit lukea kirjasta lisää tästä:

https://sydan.fi/artikkeli/kasvisruokaa-koko-perheelle/

Kasvisruokaa koko perheelle

Mitä on ruokahävikki?

Ruokahävikki on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Yleisin syy ruoan poisheittämiseen on ruoan pilaantuminen ja päiväysten vanhentuminen. Muita syitä ovat lautasille jääneet ruoantähteet, liian ison määrän valmistus tai se, ettei samaa ruokaa haluta syödä enää.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa.

Osallistu hävikkitalkoisiin!

Osallistuminen Hävikkiviikkoon on hyvä tapa aloittaa tekemään parempia valintoja osana omaa arkea. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa ruokahävikin vähenemiseen, ja jo pienetkin teot ovat tärkeitä.

Kampanjaan on helppo osallistua myös yksityishenkilönä. Voit jakaa ruokahävikkiä vähentäviä vinkkejä, reseptejä ja Hävikkiviikon kampanjamateriaaleja omalla sometililläsi. On tärkeää pysähtyä miettimään omia valintojaan, sillä ratkaisu ruokahävikin vähentämiseen löytyy pienistä arkipäiväisistä asioista: osta viisaammin, käytä vanhenemassa olevat elintarvikkeet ajoissa ja hyödynnä ylijäämäruoka. Voit vaikka kokeilla, pärjäätkö koko viikon ilman kaupassakäyntiä. Tee ruokaa vain niistä aineksista, jotka löytyvät valmiiksi keittiön kaapeista, jotta hyllyn perälle unohtuneet tarvikkeet tulee vihdoin käytettyä.

Osallistu keskusteluun sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #hävikkiviikko

Lähde: www.hävikkiviikko.fi

Tässä omat neljä parasta niksiäni kuinka vähentää ruokahävikkiä!

Kuinka vähentää ruokahävikkiä

 1. Suunnittele etukäteen viikon tai vaikkapa kuukauden ruokalista: mitä ja miten paljon aiot syödä. Anna ruokalistan muotoutua mieluusti sen mukaan mitkä kasvikset ja hedelmät ovat sesongissa.
 2. Hyödynnä tähteet. Syö edellispäivän tähteet lounaaksi tai käytä mielikuvitusta hyödyksesi ja valmista tähteistä vaikkapa uusia ruokia.
 3. Tee säännöllisesti jääkaapin ja pakastimen inventaario ja tarkista, mitä raaka-aineita sinulla on käytettävissä, mitkä niistä ovat menossa vanhaksi. Tee tämä varsinkin ennen kauppaan menoa, jotta et osta turhaa ruokaa. Muista tarkistaa myös kaupassa tuotteiden päiväysmerkinnät ja mieti ehditkö käyttää tuotteet ajoissa.
 4. Sijoita nopeimmin pilaantuvat ruoat jääkaapin etuosaan, niin muistat niiden olemassaolon ja muistat käyttää ne ajoissa.

Olen jakanut joka vuosi myös oman hävikkiruokareseptin. Tänä vuonna jaan kanssanne riisipuurorieskan ohjeen. Riisipuuroa jää meillä aina yli, koska vanhimmat lapset eivät siitä enää jostain syystä välitä. Minä kuitenkin keitän vanhasta tottumuksesta aina liian paljon ja sitten huomaan, että ”käsissäni” on ylimääräistä puuroa. Se ei kuitenkaan koskaan osoittaudu ongelmaksi vaan on vuosien saakka innostanut erilaisiin puuron jatkamis kokeiluihin.

Oma suosikkini ovat ehkäpä nämä herkullisen mehevät riisipuurorieskat munavoin kera nautittuna.

Riisipuurorieskat

4 kpl

 • 5 dl riisipuuroa
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 2 munaa
 1. Laita uuni kuumenemaan 230 asteeseen.
 2. Sekoita kaikki aineet nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
 3. Taputtele taikinasta leivinpaperin päälle pellille 4 pyöreää rieskaa.
 4. Paista uunin ylätasolla noin 10-12 minuuttia, kunnes rieskat ovat kauniin ruskeatäpläisiä.

Kevyempi munavoi

 • 2 kananmunaa keitettynä
 • 20 margariinia
 • 120 g raejuustoa
 • ripaus valkopippuria
 1. Silppua munat pieneksi hakkeeksi.
 2. Sekoita joukkoon margariini ja lopuksi raejuusto.
 3. Mausta valkopippurilla.

Älä heitä hyvää ruokaa roskiin vaan anna tähteille uusi elämä.
Kommentoi