Rosmariini - lempiyrttini


Nyt olen puuhaillut keittiössä monenlaista. Yhdistävänä tekijänä on ollut lempiyrttini rosmariini. Rakkauteni rosmariiniin roihahti toden teolla asuessamme Isossa-Britanniassa. Siellä rosmariini kasvaa puutarhoissa, pihoilla ja kadunvarsilla isoina pensaina, ja minulla oli tapana liu'uttaa kättä pusikon lehvästössä aina kun sellainen tuli vastaan. Mikä ihana tuoksu! Onkin muuten hauskaa, että rosmariinilla kerrotaan olevan muistia parantavia vaikutuksia ja sitä pidetään muistojen ja muistamisen symbolina.

Englantilaisten leivonta- ja ruokaohjeiden innoittamana rupesin käyttämään rosmariinia kaikenlaisessa ruoanlaitossa. Ehkä yleisimmin tämä yrtti yhdistetään lihan maustamiseen, mutta vaikka omaan ruokavaliooni ei kuulu liha, olen silti ainakin ajoittain rosmariinin suurkuluttaja.


Innostuin valmistamaan oman rosmariinintuoksuisen yleispuhdistusaineen yksinkertaisesti etikasta ja vedestä. Löysin vielä kauniit lasiset suihkepullot, joihin tein merkinnät maalitussilla. Askarteluliikkeistä löytyy lasille ja posliinille soveltuvia kyniä, joiden jäljen voi kovettaa vedenkestäväksi kotiuunissa. Suihkutettavaan yleispuhdistusaineeseen sekoitetaan 4 dl vettä, 1 dl etikkaa ja muutama tippa eteeristä öljyä. Öljyissä löytyy runsaasti eri tuoksuja, esimerkiksi sitruuna on varmasti monelle mieluinen.


Lisäksi valmistin helpotusta talven kuivattamalle iholle, nimittäin hoitavia voidepaloja. En olisi uskonut, että niiden valmistaminen on niin yksinkertaista.

0,5 dl kookosrasvaa tai sheavoita
0,2-0,5 dl kookosöljyä
0,5 dl mehiläisvahaa
n. 5 tippaa eteeristä öljyä

Sulata ainekset lasikulhossa tai pienessä kattilassa vesihauteessa. Sekoita, kaada silikonimuotteihin ja anna jähmettyä niin kauan, että palat ovat kiinteitä.

Voidepalat ovat kosteusvoidetta kiinteässä muodossa. Palaa lämmitetään käsissä ja hierotaan kosteutukseksi kuivalle iholle. Säilytä voidepalaa pienessä purkissa tai vaikka voipaperiin käärittynä.

Kookoksen, mehiläisvahan ja eteerisen öljyn tuoksu on aivan ihana, ja aikaisemmin kuivat käteni pysyvät ihan pehmeinä jatkuvasti.


Sekoitin myös tuoksuvan kuorintavoiteen. Olen tehnyt kuorintavoiteita itse ennenkin, mm. kahvinporoista ja hunajasta. Tähän sekoitettiin sokeria, kookosöljyä, rosmariiniöljyä ja piparminttuöljyä sekä kuivattua rosmariinia, joka sokerin kanssa toimii myös ihoa kuorivana ainesosana.


Tässä vielä pieni lista, mihin ja miten rosmariinia voi käyttää:

  • mausteena ruoanlaitossa, suolaisissa sekä makeissa leivonnaisissa
  • pöytäkoristeissa, kattauksissa, leivonnaisten koristelussa
  • itsetehdyissä kastikkeissa, öljyissä ja levitteissä
  • juomissa
  • eteerisissä öljyissä ja kosmetiikassa, hiustenhoidossa
  • hyönteisten karkotuksessa
  • rosmariini kuivataan nipuissa (n. 2 vk), kuivattuna säilytetään ilmatiiviissä astiassa

Sydänmerkki-sivuston resepteistä löytyy vaikka mitä ihania ohjeita, kun kirjoittaa hakuun "rosmariini".


    Kommentoi