Padat puhtaaksi

Riisinjuurisudit ovat ainakin minulle tuttuja jo lapsuudesta. Nyt halusin kokeilla, miten tällaisia perinteisiä patapesimiä syntyisi omissa käsissä, ja kyllähän niistä tuli aivan käyttökelpoisia. Meillä teräs- ja valurautapannut ovat kovassa käytössä, joten tehokkaita pesimiäkin tarvitaan. Riisinjuuresta sidotut sudit ovat niin nättejä, että ne voi jättää tiskipöydälle lojumaan.

Patapesimen valmistusta varten tarvitaan riisinjuurta ja pellavanarua. Riisinjuuri on kuulemma erään Keski-Amerikassa kasvavan sitkeän kasvin juurta. Siitä valmistetaan monenlaisia harjoja ja pesimiä, ja materiaalia myy ainakin Annansilmät-Aitta. Pellavanarua löytyi pienehkö rulla kangaskaupasta.

Voit valmistaa riisinjuuresta suoria tai taitettuja harjoja - oma suosikkini on tuo taitettu, koska se on pyöreän päänsä ansiosta mukavampi kädessä.

  • Leikkaa riisinjuuresta sopiva määrä suunnilleen tarvitsemasi pituisia kuituja. Liota niitä kylmässä vedessä vähintään puoli tuntia. Jos kuitu on kuivaa ja helposti katkeilevaa, laita kastellut kuidut muovipussiin ja anna kosteuden tasoittua muutaman tunnin ajan.
  • Patasuti sidotaan pellavalangalla keskeltä yhdestä tai kahdesta kohdasta. Riisinjuuret voi myös sitoa keskeltä, taittaa, ja sitoa taitoskohdan alapuolelta.
  • Tee sidoskohtaan ensin tiukka solmu. Kieritä narua kuitujen ympärille tiukasti niin, että aloitussolmu ja narunpää jää piiloon. Tee loppuun solmu ja vedä narun loppupää harjan sidoskohdan alta harjan sisään parsinneulalla tai virkkuukoukulla.
  • Jos haluat ripustaa patapesimen vaikkapa kuivauskaappiin roikkumaan, tee pellavanarusta myös ripustuslenkki.
  • Tasoita pesimen päästä kuidut saksilla vielä mahdollisimman tasamittaisiksi. Giljotiinileikkuri olisi tähän erinomainen väline.
  • Riisinjuuresta valmistettua harjaa tai pesintä on hyvä liottaa ennen käyttöä kuumassa suolavedessä, jotta kuidut eivät katkeilisi. Liotusta ei tarvitse uusia.

    Kommentoi