Aasialainen kaalisalaatti – kaalipäistä on moneksi
Kaali, armaani!

Kaalit kuuluvat ehdottomasti lempiraaka-aineisiini. Kaaliperheen monet muodot ovat oikea kotikokin aarreaitta: perinteinen valkokaali, punakaali, lehti- ja mustakaali, kukkakaali, parsakaali, versova parsakaali eli brokkoliini – mitkä mahdollisuudet!

Nuori valkokaali, varhaiskaali tai kesäkaali, on kaaliperheestä se, jota minun keittiössäni käytetään kilomääräisesti eniten. Nytkin kaapissa on puolitoista kerää – sen puolikkaan grillasin tähän ihanaan salaattiin.

Lohkottu kaali on saanut innoitusta lännestä ja idästä. Amerikkalainen jäävuorisalaatin lohkoista valmistettu salaatti, wedge salad, saa usein yllensä tuhdin sinihomejuustokastikkeen, ehkä vähän pekoniakin. Tässä salaatissa kastike on kevyempi, ja se on haettu kaukaa Kaakkois-Aasiasta. Rapea, syviä makuja grillistä tai kuumalta pannulta saanut kaali ja suolaisenmakea kastike, jota jokainen voi valuttaa kaalin päälle itselleen sopivan määrän. Ah, mikä yhdistelmä!

Kurkkasin Sydänmerkin reseptiarkistoon, ja kaalifanina laitoin kokkauslistalleni ainakin nämä reseptit:

- Kukkakaali-perunacurry
- Kukkakaali-papulevite
- Cashew-kaaliwokki
- Tatti-kaalikääryleet


RESEPTI

pieni varhais- tai kesäkaali
1 rkl rypsiöljyä

kastike
2 rkl kalakastiketta (tai soijaa)
1 rkl riisietikkaa (tai valkoviinietikkaa)
1 rkl limetin mehua
1/2 - 1 rkl sokeria
pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
(hieman tuoretta chiliä)

lisäksi
sipulinvarsia tai ruohosipulia
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa
(cashewpähkinöitä)


Valmista ensin kastike sekoittamalla kaikki kastikkeet kulhossa. Silppua valmiiksi myös sipulinvarret ja yrtit.

Leikkaa kaali lohkoiksi, sivele leikkauspinnat ohuelti öljyllä. Grillaa tai paista kuumalla pannulla kaalilohkoja noin minuutti per leikkauspinta.

Nosta tarjoiluastialle ja kaada hieman kastiketta päälle. Jätä osa kastikkeesta pöytämausteeksi. Ripottele päälle sipulinvarsi- ja yrttisilppua sekä halutessasi cashewpähkinöitä.

_____
Kommentoi