Mummoillen kohti joulua

Miten sinun elämäsi muuttuisi, jos olisit eläkkeellä? Lauantaiaamun kuuma teekupponen keinutuolissa ja ristisanatehtäviä lounaaksi? Sieniretki lähimetsään? Mummoilu on sopivassa suhteessa laiskottelua ja verkkaista mielekkäiden asioiden puuhailemista vailla suorittamista ja puristamista.

Mummoilu sopii kaikille ja kaikkiin vuodenaikoihin. Kesällä tämä mummo puuhailee puutarhassa välillä melko päättömästikin. Syksyllä aukeaa sudoku- ja palapelivarasto. Syyskranssien askartelu, hillojen hidas keittäminen ja myslin paahtaminen voidaan kaikki laittaa mummoilun piikkiin. Kaikenlainen aikaa vievä askartelu ja käsitöiden aloittaminen kuuluu omaan mummoiluuni. Olennaista on tekemisestä nauttiminen, ei valmiiksi saaminen.

Kukaan ei määrittele, mitä mummoiluun kuuluu: Mummot kun ovat kaikki erilaisia. Toiset mummoilevat kiertämällä maailmaa, toiset puuhastelevat poistumatta kotoa, osa mummoilee metsässä tai puutarhassa ja osa keittiössä. Mummoilu voi olla myös yhdistelmä kaikkea tätä.

Mummoilua on kieltämättä helpompi harrastaa lomalla tai viikonloppuisin. Kuka toisaalta kieltää ottamasta pientä mummoidentiteettiä mukaan myös töihin. Mitäs jos ottaisi asian kerrallaan ja syventyisi yhteen asiaan kerrallaan miettimättä etukäteen sitä, mitä kaikkea tänään pitäisi saada aikaan. Mummoilu on yhdenlaista hetkessä elämistä.

Mummoilu on ennen kaikkea asennemuutos. Ajatusmallina itselläni toimii se, että suoritukset on suoritettu, Mihinkään ei ole kiire ja saa tehdä juuri sitä, mitä haluaa tai olla vaan. Elämänkokemuksen mukanaan tuoma lempeys itseään ja muita kohtaan tekee mummoilusta mahtavaa. Miksi pitäisi odottaa eläkeikään asti, kun mummoilun voi aloittaa vaikka heti?

......

Kirjoittaja on 30-vuotias puutarhahimoinen vuoroviikkoäiti, 
joka lopetti suorittamisen mummoilun keinoin. 


Kommentoi