Mitä tehdä jauhelihasta

Meistä varmaan moni on ollut arkena sen asian edessä, että olemme miettineet mitä ruokaa sitä tänään tekisi?

Kaupassa katse kiinnittyy monesti tuttuun ja turvalliseen jauhelihaan, joka maistuu monessa ja taipuu vaikka miksi. Siitä valmistuu niin lihapullat, pihvit, murekkeet ja curryt. Keitot, salaatit, tortillat, makaronilaatikko ja lasagne. Kaikki mainioita arjen ruokia.

JauhelihaJauheliha on arjen helppo proteiininlähde

Nykyään jauhelihoja löytyy kaupan hyllyltä vaikka kuinka monta erilaista. On mm. naudan jauhelihaa eri rasvaprosenteilla. Jauhelihan rasvapitoisuus riippuu muun muassa siitä, mistä ruhon osasta se on jauhettu. Paistijauhelihassa on vähemmän rasvaa kuin tavallisimmissa naudan, karitsan tai sika-nauta-jauhelihoissa, joihin on käytetty lisäksi muita ruhon osia. Myös kana- ja kalkkunajauheliha ovat tuttuja. Niissä puolestaan on vielä vähemmän rasvaa.

Säästä aikaa (ja rahaa)

Jauhelihaa voi ostaa kerralla enemmän (varsinkin, jos se sattuu olemaan alennuksessa) ja pakastaa joko raakana tai ruskistettuna. Toki myös valmiita jauheliharuokia voi pakastaa. Tämä onkin oiva tapa helpottaa arjen ruokatoimia, kun kerralla valmistaa suuremman määrän. Kun jauheliha kypsennetään (viimeistään viimeisenä käyttöajankohtana), voi kypsää tuotetta syödä noin 2–3 vuorokautta.

Arjen suursuosikki

Meillä valmistetaan ainakin kerran kuussa erilaista makaronilaatikkoa. Käytän itse tähän 10% jauhelihaa. Toiset suosittelevat ottamaan jauhelihan noin 1/2 h ennen ruoanvalmistusta huoneenlämpöön ja toiset laittavat sen pannuun suoraan jääkaapista. En kuuluu kumpaankaan koulukuntaan, vaan menen hiukan fiiliksen mukaan. En ole huomannut maussa tai tekstuurissa huomattavaa eroa näiden välillä. Mutta enää en koskaan lisää pannulle öljyä vaan laitan jauhelihan kylmään pannuun ja alan paistamaan siitä. Mielestäni tämä on mainio tapa ja maussa tätä "kikkaa" ei huomaa. Kun jauhelihan paistaa pinnoitetussa pannussa, ei jauheliha pala kiinni.

Makaronilaatikko


Koko perheen suursuosikki, makaronilaatikko pitää pintansa. Tämä maistuu koko perheelle.

Makaronilaatikko

6:lle

 • 1 ½ l vettä
 • 400 g makaronia
 • 400 g 10 % naudan jauhelihaa
 • 1 kuutioitu sipuli
 • 1 tl suolaa
 • ¾ tl rouhittua mustapippuria
 • 1/4 tl curryjauhetta
 • 1 - 2 tl oreganoa

Munamaito

 • 2 munaa
 • 7 dl maitoa
 • 1 tl suolaa

Päälle

 • Kevyempi pizza juustoraaste 17%

Valmistus

 1. Keitä makaronit kypsäksi vedessä, pakkauksen ohjeiden mukaan. Valuta.
 2. Lisää jauheliha ja sipulikuutiot kylmään paistinpannuun. Ruskista jauheliha ja sipulikuutiot pannulla. Mausta seos suolalla, mustapippurilla, curryjauheella ja oreganolla.
 3. Sekoita jauhelihat ja kypsä makaroni. Kaada isoon uunivuokaan (tilavuus noin 3 l).
 4. Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada seos vuokaan. Lisää pinnalle halutessasi juustoraastetta.
 5. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Lisää herkullisia jauheliharuokia:

LIHAPULLAVUOKA

TUUNATTU JAUHELIHAKEITTO

JAUHELIHAGALETTE

LASAGNE

Tuunattu jauhelihakeitto

Kommentoi