Mitä syö ravitsemuksen ammattilainen? Katso kuvat!

Ravitsemusasiantuntijan kotona on varmaan tiukka ruokakuri, tuumasi tuttuni. Toinen kysyi, syömmekö ravitsemustieteen opiskelijoiden illanvietoissa pelkkiä porkkanoita.

Mitä enemmän ravitsemukseen on perehtynyt ja ihmisten syömisen haasteisiin on tutustunut, sitä rennommaksi syömisen suhteen on tullut. Kokonaisuuden merkitys on korostunut ja yksityiskohdat menettäneet merkitystään. Pidän ruoasta ja haluan syödä fiiliksen mukaan. Se ei tarkoita, että jonain päivänä olisi tarve syödä vain suklaata ja menisin täysin sen ohjaamana. Jonkunlainen ryhti ja rytmi syömisessä on säilytettävä ihan vaan vireystilan vuoksi. 

En vältä mitään ruoka-ainetta täysin, paitsi ehkä vuohenjuustoa jonka mausta en välitä. En myöskään pidä esimerkiksi karkkipäivää, sillä ennalta määrättynä päivänä ei välttämättä edes maistu karkki. Sen sijaan voin syödä karkkia, kun mieli tekee. Mieliteot pysyvät yleensä omissa hyppysissäni, kun syö "herkkujen" ympärillä normaalit päivän ateriat ja antaa itselleen luvan vetää myös välillä ne överit, jos siltä tuntuu.

Kokosin kuvakimaran joistakin aterioista viime viikkojen varrelta. 

Aamun tuorepuuro valmistuu edellisenä iltana ja tekeytyy jääkaapissa yön yli.
Etelänmatkani lounailla lumosivat tuore kala ja erilaiset kastikkeet.


Hedelmäsalaatti sopii alkavaan kevääseen. 


Makaronilaatikon teen täysjyvämakaroniin, josta saa hyvin kuitua.


Kermalla täytetyt pullat maistuvat niin hyvin, että laskiaiseni venähtää usein vähintään kuukauden mittaiseksi.
Välillä on kiva syödä jotain sellaista, jota ei itse osaisi valmistaa. Kuvassa japanilainen ramen-keitto.

Tällainen on raapaisu minun ruokavaliostani, mutta luonnollisesti on monta monituista tapaa syödä tavalla, joka tukee hyvinvointia - yhtä monta kuin on yksilöitäkin. Kaikille en lähde suosittelemaan ramen-keittoa tai tuorepuuroa. On hassua, miten ihmiset pelkäävät, että ravitsemusvalmennuksessa heidän syömisensä puristetaan tiukkaan muottiin. Tavoitteena valmennuksissa on päinvastoin jalostaa asiakkaalle hyvä ja mahdollisimman stressitön ruokavalio tämän omien toiveiden ja mieltymysten pohjalta. Joskus punainen lanka on hukassa, mutta kyllä se sieltä esiin kaivetaan.

Oletko sinä jo löytänyt itsesi näköisen tavan syödä?

LauraKommentoi